ЕРС крчи пут за градњу вјетропарка

М. Ми.
ЕРС крчи пут за градњу вјетропарка

Бањалука - "Електропривреда РС" (ЕРС) расписала је међународни јавни позив за прикупљање понуда за израду пројекта утицаја изградње вјетропарка "Хргуд" у Берковићима на животну средину.

- Паралелно са овим активностима кренућемо у припрему тендерске документације за избор главног консултанта, који ће надзирати реализацију овог пројекта до самог краја градње вјетропарка - рекао је директор ЕРС Жељко  Ковачевић.

Након завршетка ових активности биће расписан и тендер за градњу вјетропарка "Хргуд" инсталисане снаге од 48  мегавата, а процијењено је да ће годишње производити 126 гигавата струје. Вриједност пројекта је 64,5 милиона евра, од чега ће ЕРС издвојити 4,5 милиона евра, а преостали износ биће из кредита њемачке развојне банке (KfW).

Њемачка банка је осим кредита, обезбиједила и грант од 200.000 евра за припремне активности на пројекту које подразумијевају израду студије процјене утицаја на животну средину, која захтијева претходно спровођење орнитолошких истраживања  на локацији пројекта.

У досадашњим припремним активностима, KfW је финансирао пројекат мјерења карактеристика вјетра у РС.

- Мјерења су рађена на пет локација и за сваку од њих је урађена претходна студија изводљивости. На основу резултата мјерења и препорука које су дале студије опредијелили смо се  за Хргуд као једну од најперспективнијих локација - казао је Ковачевић.

"Електропривреда РС" је са Министарством индустрије, енергетике и рударства РС закључила уговор о концесији, према којем је укупно планирано вријеме потребно за изградњу вјетропарка три године. Од тога су двије године предвиђене за припремне активности, а година за градњу вјетропарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана