Дужници однијели колико и поплаве

Милијана Латиновић
Дужници однијели колико и поплаве

Бањалука - Укупан дуг за порезе и доприносе у Републици Српској на крају прошле године износио је 1,153 милијарде марака, што је еквивалентно износу директне штете у 41 локалној заједници која је проузрокована поплавама које су Српску погодиле у мају 2014. године.

У Пореској управи Републике Српске истичу за “Глас Српске” да је дуг на крају прошле године био мањи за 3,38 милиона у односу на крај 2017. године, а на листи највећих дужника су предузећа у стечају и јавне здравствене установе, док се највећи дио дуга односи на обавезе за порезе и доприносе на лична примања.

Наводе да су инспектори те управе у прошлој години обавили укупно 3.916 контрола, од чега су 3.454 редовне теренске и канцеларијске контроле, 351 контрола стечаја и ликвидације, те 111 поновљених контрола. Код 2.609 извршених контрола, односно 67 одсто од укупног броја, утврђене су неправилности почињене од стране пореских обвезника.

- Код 2.536 пореских обвезника утврђена је нова обавеза са каматом од 40,89 милиона КМ. За утврђене обавезе инспектори су донијели рјешења за плаћање 37,7 милиона КМ - навели су у Пореској управи.

Појашњавају да се разлика између новоутврђених обавеза и обавеза наложених рјешењима инспектора односи на преплате и обавезе за које обвезници нису поднијели пореске пријаве, а платили су их.

- У добровољном периоду уплаћено је 7,34 милиона КМ или 19,5 одсто од укупних обавеза наложених рјешењима у 2018. години. По основу контрола завршених у претходном периоду, лани је у добровољном року наплаћено додатних 2,08 милиона КМ - истакли су у Пореској управи.

Наглашавају да је имплементацијом новог интегрисаног информационог система омогућено аутоматско издавање опомена, као и израда рјешења принудне наплате, што је имало позитиван ефекат на наплату јавних прихода који су у надлежности Пореске управе РС, али и на заустављање гомилања дуговања.

- Да је то тако показују и подаци да је Пореска управа у 2018. години на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 2,440 милијарди марака, што представља рекордну наплату јавних прихода од оснивања управе - истакли су у Пореској управи и додали да је наплата јавних прихода лани већа за четири одсто у односу на 2017. годину, односно наплаћено је 87,3 милиона марака више.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже за “Глас Српске” да је жалосно то што вјероватно највећи дио дуговања која су се нагомилала протеклих година никада неће бити наплаћен.

- Не смијемо дозволити више да та дуговања расту. Оно за шта се ми залажемо је да се увијек јавно изнесе име и презиме сваког дужника, без обзира на то ко он био. Неопходан је ажурнији рад надлежних институција како бисмо имали што мање несавјесних послодаваца и пунији буџет Српске - рекао је Шкребић.

Фискализација

У Пореској управи РС наводе да су, када је у питању фискализација, инспектори лани обавили 3.625 контрола евидентирања промета путем фискалних каса, те су због уочених неправилности издали 1.549 прекршајних налога на укупан износ казне од око 1,1 милион марака.

- Инспектори су за 517 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна - навели су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана