Дуг за струју 365 милиона марака

Маријана Миљић
Дуг за струју 365 милиона марака

Бањалука - Домаћинства, предузећа, институције и остали потрошачи у Српској дугују чак 365,02 милиона марака за испоручену струју.

У “Електропривреди РС” казали су да су ненаплаћена потраживања од домаћинстава на крају прошле године износила 146,81 милион марака, што чини 40 одсто укупног дуга за струју. Преосталих 212,20 милиона КМ представљају ненаплаћена потраживања од купаца из категорије осталих потрошача.

- Двије карактеристичне групе купаца највећи су дужници за струју, а то су здравствене установе и водоводна предузећа. Први су на крају прошле године дуговали 18,45 милиона, а водоводна предузећа 20,61 милион КМ - казали су у “Електропривреди”.

Пет дистрибутивних предузећа у Српској у 2017. години било је приморано и да отпише 11,51 милион марака дуговања за струју. На тај корак ова предузећа била су приморана због окончања стечаја у предузећима, након чега нису могла намирити свој дуг, те на основу правоснажних пресуда којима су њихова потраживања проглашена ненаплативим.

Стечајни управници истичу да су свакодневне ситуације да предузећа у стечају не могу измирити дугове за рачуне.

- Мале су шансе да се из стечаја намире сви повјериоци. Чак у 80 одсто стечајева немогуће је измирити обавезе за порезе и доприносе, струју, воду и остале рачуне. Таква ситуација је и у земљама региона. Једини начин да се то избјегне је повећати дисциплину и на вријеме наплаћивати обавезе како за порезе и доприносе, тако и за друге рачуне - рекао је стечајни управник Душан Ковачевић.

“Електропривреда РС” је дуговања за струју отписивала и на основу одредаба закљученог уговора о репрограму.

- Након отплате дуга у цјелини искњижавана су потраживања на основу обрачунате ненаплаћене камате, али и на основу одредаба Закона о затезној камати у случајевима када обрачуната ненаплаћена камата на износ ненаплаћене главнице прелази њену вриједност. Потраживања за струју искњижавана су и на основу приговора на обрачун струје - казали су у “Електропривреди”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана