Domaći vinari povećavaju udio na tržištu

Domaći vinari povećavaju udio na tržištu 16.06.2018 15:22 | Milijana Latinović

Banjaluka - Domaći vinari povećavaju udio na tržištu BiH, a osim rasta proizvodnje, povećan je i broj vinarija i kvalitet njihovih proizvoda.

Analizu vinskog tržišta BiH u prošloj godini obavila je analitička kuća “Euromonitor”, koja navodi da je broj vinara naglo porastao. Veća konkurencija među proizvođačima, navedeno je u analizi, donijela je i rast kvaliteta vina.

- Potrošači su postali obrazovaniji i spremni su da kupuju kvalitetnija vina. To je posebno važno za male nezavisne proizvođače s niskim kapacitetom proizvodnje, koji stavljaju naglasak na kvalitet. BiH i Balkan u cjelini sve više dobijaju reputaciju u proizvodnji vina. Tradicija je da regionalna i domaća vina dominiraju u prodaji u BiH, ali u posljednjih desetak godina zabilježen je pomak sa količine ka kvalitetu - navedeno je u analizi.

Prodaja vina u BiH ima solidan rast i ono je sve popularnije među potrošačima alkoholnih pića.

- Prodaja vina bilježi najveći rast ukupnog volumena u periodu od 2012. do 2017. godine. Ovaj trend prvenstveno je posljedica kontinuiranog razvoja domaće i regionalne industrije vinarstva, što je podstaklo i edukaciju domaćih potrošača i interesovanje za vinogradarstvo i kulturu ispijanja vina - navodi “Euromonitor”.

Sa navodima analize saglasan je direktor najveće i najstarije domaće vinarije “Podrumi Vukoje 1982” iz Trebinja Radovan Vukoje, navodeći da u zemljama regiona raste vinska kultura, što implicira i rast potrošnje vina.

- U razvijenim vinskim zemljama običaj je da se u ugostiteljskim objektima nude prvenstveno domaća vina, a svijest o tome se i kod nas polako razvija. Sve više se nude domaća vina, koja su zavidnog kvaliteta. Kvalitet proizvoda je osnovni adut na svim tržištima i to potrošači sve više prepoznaju - rekao je Vukoje i podsjetio da su “Podrumi Vukoje” krajem februara proglašeni za najbolju regionalnu vinariju u jugoistočnoj Evropi.

Vlasnik vinarije “Jungić” iz Čelinca Željko Jungić ističe da udio domaćih vina na tržištu BiH nije značajnije porastao i da su i dalje vodeći brendovi vina proizvedena u regionu.

  • U Srpskoj nema značajnijeg povećanja broja vinarija i sve su to uglavnom mali proizvođači. Kvalitet bi trebalo da bude presudan i proizvođačima i potrošačima, ali se sve i dalje vrti oko ekonomskih mogućnosti. Nažalost, mnogi vina biraju na osnovu cijene, a ne kvaliteta - rekao je Jungić.

Vodeći brend

“Euromonitor” navodi da je uprkos povećanju udjela domaćih vinara vodeći brend na tržištu BiH ostao crnogorski “vranac”, koji proizvode “Plantaže - 13. juli”.

- Ovaj proizvođač ima snažnu tradiciju koja seže u vremena bivše Jugoslavije - navedeno je u analizi.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica