Dobit banaka manja za 12,5 miliona KM

Milijana Latinović
Dobit banaka manja za 12,5 miliona KM

Banjaluka - Banke u Srpskoj prvo polugodište ove godine završile su sa neto dobiti od 51 milion maraka, što je za 12,5 miliona manje u odnosu na isti period lani.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da je na kraju juna sedam banaka iskazalo neto dobit od 53,7 miliona maraka, dok je jedna banka imala gubitak.

- Dobit sedam banaka pala je za 16 odsto u odnosu na jun 2017. godine, uglavnom zbog značajnog pada prihoda po osnovu ukidanja ispravki vrijednosti za stavke rizičnog bilansa i rezervi po vanbilansu. Osim toga, jedna banka je prvo polugodište završila sa gubitkom od 2,7 miliona maraka - navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Na nivou bankarskog sektora na kraju juna iskazana neto dobit je 51 milion maraka, dok je u istom periodu 2017. godine zarada bankarskog sektora iznosila 63,5 miliona maraka.

Depoziti u bankama u RS nastavljaju da bilježe rast i u prvih šest mjeseci ove godine veći su za 12 odsto u odnosu na kraj prošle godine i dalje su primarni izvor finansiranja poslovanja banaka. Ulaganja u hartije od vrijednosti banaka iz Srpske iznose 871,6 miliona KM i ostvaren je rast od 41 odsto u odnosu na kraj prošle godine, a većim dijelom se odnose na obveznice i trezorske zapise Republike.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS navedeno je da je štednja građana na kraju juna ove godine veća za dva odsto, ili za 48,5 miliona maraka. Od kraja 2008. godine kada je štednja građana iznosila 773 miliona, do juna ove godine, porasla je oko dva puta.

- Štednja u konvertibilnim markama iznosi 699,6 miliona maraka, dok je učešće devizne štednje dominantno i iznosi 1.537,9 miliona KM - navedeno je u izvještaju.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja ističe da je pad zarade banaka logičan jer je kreditna aktivnost pala.

- Posljednjih nekoliko godina nema ekspanzije kredita. I izvještaji Centralne banke BiH pokazuju da kreditna aktivnost pada, dok depozitivni poslovi rastu. U porastu je štednja građana, zbog straha od nestabilnosti u društvu. Građani se sve više odlučuju da štede, a manje troše, pa su samim tim i potrošački krediti u padu - rekao je Ljuboja i dodao da ni pojačana regulativa u finansijskom sektoru ne ide na ruku onima koji žele da podignu kredit.

Krediti

U izvještaju Agencije za bankarstvo navedeno je da su na kraju juna ukupni bruto krediti iznosili pet milijardi maraka i za tri odsto su veći u odnosu na kraj 2017. godine.

- Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosilo je 10,19 odsto i bilježi trend smanjenja za 0,88 odsto u odnosu na kraj 2017. godine - navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana