Ђокић у посјети РиТЕ Угљевик: Већ реализована половина пројекта одсумпоравања

Срна
Ђокић у посјети РиТЕ Угљевик: Већ реализована половина пројекта одсумпоравања

Бијељина - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас током посјете Руднику и Термоелектрани (РиТЕ) “Угљевик” да се пројекат одсумпоравања, вриједан 80 милиона евра, успјешно одвија и да је већ реализовано 49 одсто планских активности.

“Пројекат одсумпоравања резултат је чврсте одлуке и политике Владе Републике Српске и ресорног министарства, заједно са управом предузећа, да изградњом оваквог постројења ТЕ жУгљевикж у будућности функционише на много квалитенији начин и обезбиједи продужење радног вијека за најмање 20 година, што је и био основни циљ”, рекао је Ђокић новинарима приликом обиласка радилишта.

Он је истакао да је у питању највећа инвестиција у региону, што је резултат који треба поштовати, напомињући да се до те инвестиције није дошло случајно, него активним мјерама које су заједно проводили Влада Српске и РиТЕ “Угљевик”.

“Република Српска се за реализацију овог пројекта задужила 100 милиона долара и треба рећи да су Влада и власт Српске и те како водили рачуна о интересима и потребама народа овога краја и обезбиједили инвестицију која ће битно побољшати режим рада ТЕ и допринијети реализацији укупне политике у сектору енергетике”, поручио је Ђокић.

Он је похвалио сарадњу са јапанским конзорцијумом који је партнер на овом пројекту и најавио да ће све активности на одсумпоравању бити завршене до децембра сљедеће године, а највећи дио до средине идуће године.

“Захвалан сам управи и директору РиТЕ жУгљевикж Ђорђу Поповићу на преданом раду у реализацији овог пројекта и синергији свих учесника, што даје резулат на понос Републике Српске, јер се веома мало електропривреда у региону одлучило на овако храбре пројекте”, навео је Ђокић.

Он је указао на велики значај који пројекат има и за становништво у регији које има низ директних и индиректних ефеката од успјешног рада ТЕ “Угљевик”, нагласивши да власт Српске жели да то сачува и у будућим деценијама.

“Електропривреда је носилац производње електричне енергије у Републици Српској, а термоелектране жГацкож и жУгљевикж су база те производње које дају изнад 60 одсто укупно произведене енергије”, додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, најважнији циљ данашње посјете РиТЕ “Угљевик” била је анализа пословних активности у овој години, реализацији плана рада и производње, при чему је закључено да су све планске активности реализоване.

“Очекујемо до краја године производњу и изнад плана, што је јако битан циљ који је Влада и управа РиТЕ жУгљевикж поставила и веома смо посвећени раду да тај циљ и остваримо”, закључио је Ђокић.

Директор РиТЕ “Угљевик” Ђорђе Поповић рекао је новинарима да су за пола године премашили планирану производњу електричне енергије са 103 процента, а експлоатацију угља са 106 процената.

“Тај план је изузетно амбициозан и нисмо планирали тако да би нам било лако да га испунимо, него радимо на томе да се радни вијек ТЕ продужи за најмање 20 година, а паралелно водимо активности и на даљој експлоатацији угља”, навео је Поповић.

За пројекат одсумпоравања Поповић је рекао да је улагање и у екологију и заштиту живота и здравља грађана, као и природе, али и испуњавање обавеза из међународних уговора о енергетској заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана