Дистрибутивни губици у паду

Свјетлана Ђуричић
Дистрибутивни губици у паду

Бањалука - Резултати које су дистрибутивна предузећа у склопу “Електропривреде РС” остварила у овој години, мјерени досадашњим параметрима успјешности, могу се оцијенити добрим, јер су дистрибутивни губици задржали тренд пада, а задовољавајући је и степен наплате.

Казали су то у “Електропривреди РС” и додали да су дистрибутивни губици на нивоу остварених од 10,13 одсто, те да задржавају вишегодишњи тренд континуираног пада.

- У исто вријеме наплата потраживања се може оцијенити задовољавајућом, с обзиром на сложеност социоекономског окружења. Проценат остварене наплате од 107 одсто било је могуће остварити наплатом дијела ненаплаћених потраживања из претходног периода, а по основу закључених уговора о репрограму, спроведених судских поступака или окончаних стечајних поступака, при чему је износ наплаћених средстава на мјесечном нивоу превазишао износ испостављених рачуна за исти мјесец - наглашавају у ЕРС.

Подсјећају да је електроенергетски сектор у цјелини пред изазовима пословања у измијењеним условима које намеће отварање тржишта електричне енергије.

- Са највећим изазовима суочена су електродистрибутивна предузећа која обављају дјелатности дистрибуције и снабдијевања електричном енергијом које је у наредном периоду неопходно сасвим одвојити да би била обезбијеђена равноправност свих снабдјевача у условима отвореног малопродајног тржишта - истичу у ЕРС.

Уз редовне радне задатке, додају у овом мјешовитом холдингу, електродистрибутивна предузећа су укључена и интензивно у расположивом капацитету учествују у реализацији значајних пројеката који су у функцији подизања нивоа оспособљености и спремности за успјешно пословање у новом, измијењеном окружењу.

- По значају прво је потребно поменути реализацију СЦАДА/ОМС/ДМС пројекта финансираног кредитним средствима Kfw банке. Ријеч је о успостављању даљинског надзора и управљања електроенергетским постројењима, што је од изузетног значаја када је ријеч о параметрима квалитета испоруке електричне енергије, који већ јесу, а биће још и више мјерило успјешности, нарочито у дистрибутивној дјелатности - нагласили су у ЕРС.

Казали су и да је вада Велике Британије, кроз програм подршке реформама у БиХ, финансијски подржала израду Студије реструктурирања оператера дистрибутивног система и снабдјевача, повјеривши тај задатак реномираној консултантској кући “Pricewaterhouse Coopers”.

- У исто вријеме прихваћена је понуда техничке асистенције Секретаријата енергетске заједнице земаља југоисточне Европе при спровођењу процеса раздвајања дјелатности дистрибуције и снабдијевања, а све у складу са захтјевима Трећег енергетског пакета ЕУ - рекли су у ЕРС.

У односу на ове пројекте, чија је реализација у току, ништа мање значајна није израда Студије о методологији утврђивања малопродајне тржишне цијене електричне енергије повјерена консултантској кући “Deloitte” из Београда.

- Све наведено сматрамо вриједним пажње, јер на најбољи начин свједочи о настојањима да се систематизовано, смишљено, плански и одговорно спроведу процеси раздвајања двију дјелатности уз истовремено подизање нивоа ефикасности и ефективности свих процеса, а све у интересу купаца електричне енергије - закључују у ЕРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана