“Destilacija” zimu dočekuje u neizvjesnosti

Svjetlana Đuričić
“Destilacija” zimu dočekuje u neizvjesnosti

Teslić - Hemijska industrija “Destilacija” u Tesliću i dalje muku muči sa nedostatkom drvne sirovine, zbog čega je u pitanju nastavak proizvodnje, a iz tog razloga uprava preduzeća se ne usuđuje da sklapa nove ugovore za iduću godinu.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” direktor “Destilacije” Novo Škrebić i dodao da “Šume RS” ne poštuju ugovor o isporuci drvne sirovine.

- Radimo smanjenim kapacitetom, a iz “Šuma RS” dnevno dobijamo tek oko 200 kubika drveta, umjesto dogovorenih 550. Osim što je isporuka neredovna, sporan je i kvalitet isporučenog drveta. Imamo ugovore do kraja godine i činimo sve da ih ispoštujemo, ali i pored najbolje volje, pitanje je da li ćemo uspjeti - kazao je Škrebić.

On je dodao da ova firma, zbog neredovne i neizvjesne isporuke sirovine, nije u mogućnosti da sklapa nove ugovore o prodaji gotovih proizvoda za iduću godinu.

- “Destilacija” je stabilno privredno društvo sa resursima i strateškim proizvodima koji su čak iznad kvaliteta koji traži EU, ali je postalo očigledno da je politika jača od zakona i zaključaka Vlade. Zima je na pomolu i nemamo izbora nego da ugasimo proizvodnju - ponovio je Škrebić i dodao da dobija samo obećanja, ali bez konkretnih poteza.

Još se ne zna ni šta će biti sa 350 radnika ovog preduzeća, ukoliko se mašine zaustave.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže da je sindikat na problem u “Destilaciji” upozoravao od početka godine, te da su dva puta bili najavljeni i protesti radnika.

- Nakon najave protesta, “Šume” su pojačale isporuku, ali su opet dovele ovu firmu u nezavidnu situaciju. “Destilacija” je pred zatvaranjem, radnici pred otpuštanjem, a problem se može riješiti samo poštivanjem ugovora od strane “Šuma” - kaže Pavlović.

Iz “Šuma RS” kazali su da sa “Destilacijom” imaju potpisane ugovore o isporuci oko 96.000 kubnih metara niže vrijednih šumskih sortimenata za suvu destilaciju, po prosječnoj cijeni od 52,7 KM za kubik.

- Do sada je isporučeno oko 58.000 kubnih metara ili 60 odsto od ugovorene količine. Isporuka zavisi od izvršenja proizvodnje šumskih drvnih sortimenata - istakli su iz “Šuma RS”. Ponovili su da i dalje imaju problem na terenu sa izvođačima radova i nedostatkom adekvatne radne snage. Ipak, i pored problema, uvjeravaju da će sirovine isporučiti, u skladu sa izvršenjem proizvodno-finansijskog plana za 2018. godinu.

Sindikat

Vlado Pavlović ne isključuje mogućnost štrajka radnika ako se ne riješi situacija u teslićkoj “Destilaciji”.

- Radnici će sigurno vrlo burno odgovoriti na ovaj problem, a ovaj put će prozvati i one koji dovode ovu firmu u nezavidan položaj - dodao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana