Дервента рај за стране компаније

Вељко Зељковић
Дервента рај за стране компаније

Дервента - Њемачка компанија “Вебо Груп”, која ће у наредне двије године у Дервенти изградити фабрику за производњу алата за аутоматске мјењаче за ауто-индустрију, само је једна у низу која је одлучила да уложи новац у ову општину.

Ова инвестиција тешка милион евра потврђује да је ова локална заједница постала рај за стране инвеститоре.

У новој фабрици биће запослено тридесетак машинских инжењера и 20 радника у производњи. Почетне плате машинских инжењера кретаће се и до 1.400 марака, а они искуснији моћи ће да остваре примања која имају запослени у овом сектору у Њемачкој.

Према ријечима начелника Дервенте Милорада Симића “Вебо Груп” је 31. предузеће из Европске уније које отвара свој погон у овој општини. Додаје да стране компаније тренутно запошљавају више од 4.000 радника из ове и сусједних општина.

Симић истиче како ова њемачка компанија није случајно дошла у ову општину, те да је овој одлуци претходило вишегодишње “снимање терена”.

- Прво су успоставили контакте са иностраним фирмама које већ послују овдје. Хтјели су да чују њихова искуства у пословању, а потом су обавили разговоре са нама. Резултат тога је да је ова фирма, која има своје погоне у Њемачкој и Бразилу, одабрала баш Дервенту за отварање сљедећег - истакао је Симић за “Глас Српске” додајући да се одређен број радника већ налази на обуци у иностранству.

“Вебо Груп” је пето предузеће из Њемачке које је у овој општини отварило своје погоне. То је до сада урадило и 16 аустријских фирми и десет из Италије. Ради се углавном о извозно оријентисаним фирмама.

Од инвеститора који се посебно истичу Симић је издвојио италијанску компанију “Санино”, која прави копачке за реномирани “Адидас”.

- Они су лидер у овој производњи, али у Дервенти има и италијанских фирми које раде женске чизме од неколико хиљада евра за свјетски познате компаније - каже Симић.

Дервента је постала прави рај и за компаније које се баве високим технологијама. Ту се посебно истичу двије аустријске компаније “Мрежа Нетворк” и “Дигитал електроник” које су 2010. године направиле диодно и електронско освјетљење за највећи сат на свијету, а који се налази у Саудијској Арабији.

Како каже Симић, у Дервенти се раде и комплетни каблови за многе познате свјетске произвођаче аутомобила као што су “Ферари”, “Ламборгини”, “Фолксваген” и “Мерцедес”, али и видео-надзори за скијалишта широм свијета, те апарати за очитавање карата и наплату новца.

- Често ме питају у чему је “рецепт”. Нема га. Суштина је да не правимо никакве проблеме онима који желе инвестирати на подручју наше општине. Све је отворено, транспарентно и иде наруку привредницима - објаснио је он најављујући могућност ширења индустријске зоне на нових десет хектара, али и оснивање бесцаринске зоне у чему општинске власти очекују подршку руководства Републике Српске.

Извоз 350 милиона марака

Дервента је током прошле године остварила извоз у вриједности од 350 милиона марака, односно око 12.500 марака по становнику. То је за десет хиљада марака више у односу на Бањалуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана