Cvijanović: Srpska otvorena za sve kvalitetne inicijative

Srna
Cvijanović: Srpska otvorena za sve kvalitetne inicijative

Jahorina - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas na otvaranju “Jahorina ekonomskog foruma” da je Srpska otvorena za sve vrste kvalitetnih inicijativa, izrazivši uvjerenje da će i ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove.

“Ovaj forum odlična je prilika da se suočimo sa teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske i cijelog regiona, da razmijenimo primjere dobre prakse i da jedni drugima pomognemo u procesu prilagođavanja”, istakla je Cvijanovićeva na otvaranju dvodnevnog foruma pod nazivom “Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Ona je ocijenila da je najbolji način za razvoj privrede i povećanje stope zaposlenosti proboj na inostrana tržišta, a osnovni preduslov za to je stvaranje inovativnih i kvalitetnih proizvoda.

“Moramo korigovati naš odnos prema razvoju i u tom smislu svi moramo da se prilagođavamo. Obrazovni sektor mora inovirati svoj pristup. Poslovni sektor mora pratiti trendove koji su često zahtijevaju korjenite promjene. Javna administracija i regulatorne agencije moraju blisko sarađivati sa različitim sektorima kako bi pravovremeno razumjeli promjene i pravile podsticajan institucionalni okvir za razvoj”, istakla je Cvijanovićeva.

Ukratko, napomenula je predsjednik Srpske, naš zajednički zadatak je da u narednom periodu mudro gradimo sistem podrške preduzetništvu kroz primjenu inovacija svjetskog kvaliteta koje će moći da se komercijalizuju u našoj privredi, ali i da se pojavi kao partner inostranoj privredi.

“Da bismo uhvatili priključak treba nam dovoljno školovanih stručnjaka u potpuno novim oblastima. Čak 65 odsto današnjih prvačića će za 20 godina raditi na poslovima koji danas uopšte ne postoje”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je zbog toga nužno napraviti veliki zaokret u oblasti obrazovanja kako bi mlade ljude pripremili za sticanje vještina koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu.

Govoreći o četvrtoj industrijskoj revoluciji, Cvijanovićeva je navela da industrija 4.0 ima potencijal da poboljša kvalitet života i poveća ekonomski rast cijelog regiona.

“Tehnološke inovacije će povećati produktivnost i efikasnost cijelih sistema, smanjiti troškove usluga i trgovine, otvoriti nove oblasti privrede. Međutim, to će se desiti samo u zemljama koji na vrijeme shvate važnost transformacija. Svi ostali ostaće zarobljeni u starim navikama i rutinama, a time uskraćeni za konkurentnost, privredni rast i razvoj”, poručila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana