Curi vrijeme za 40.000 privrednika

Anita Janković-Rečević
Curi vrijeme za 40.000 privrednika

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pozvala je sve poreske i akcizne obveznike da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korišćenje elektronskih usluga, jer će od januara iduće godine prijave poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akcizne prijave moći da podnose isključivo elektronski.

U UIO podsjećaju da je rok za podnošenje zahtjeva 31. decembar ove godine, te da od nove godine neće postojati mogućnost dostavljanja akciznih i PDV prijava u pisanoj formi. S obzirom na to da su ostala još samo tri mjeseca da se privrednici registruju, iz UIO apeluju da što prije podnesu zahtjev putem e-portala uprave - https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/

Portparol UIO Ratko Kovačević ističe da u BiH ima nešto više od 50.000 poreskih obveznika, a da je upravi do sada pristiglo svega 12.000 zahtjeva.

- Rok za registraciju traje od početka godine, ali oko 40.000 privrednika to još nije uradilo. Mnogi od njih već u januaru će se suočiti sa sankcijama ako svoje obaveze ne ispune na vrijeme. Svi koji ne uđu u elektronski sistem neće moći poslovati jer neće postojati drugi način za podnošenje prijava, a njihovo nepodnošenje podrazumijeva prekršajne sankcije i novčane kazne - rekao je Kovačević.

Dodao je da problem sa registracijom mogu imati obveznici koji su nakon prijave u sistem uprave izmijenili neke podatke.

- Obveznici koji su u međuvremenu promijenili direktora, i-mejl adresu ili nešto treće, a prilikom podnošenja zahtjeva za elektronske usluge navedu nove podatke dok mi u sistemu imamo stare, neće se moći registrovati. Takvi privrednici prvo moraju podnijeti zahtjev za promjenu podataka, a tek onda zahtjev za registraciju, a za sve to je potrebno vrijeme i zato treba da djeluju odmah - pojasnio je Kovačević.

U UIO ističu da će korišćenjem elektronskih usluga uprave svi poreski obveznici moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. Navode da će obveznici u svakom trenutku imati pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega, onima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza i podacima sa poreske kartice.

- Takođe, obveznici će moći da vide sve svoje proknjižene poreske prijave, poreske uplate i slično. UIO na ovaj način otvara novo poglavlje u komunikaciji sa obveznicima - rekli su u UIO. +++

Uputstvo

U Upravi za indirektno oporezivanje navode da se kompletna informacija i uputstvo za registraciju na e-portal, kao i za podnošenje prijava nalaze na internet stranici http://www.new.uino.gov.ba/bs/e--PDV. Za sva dodatna pitanja obveznici mogu pozovu PDV info-liniju na brojeve telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201 i 0513/335-363.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana