Цури вријеме за 40.000 привредника

Анита Јанковић-Речевић
Цури вријеме за 40.000 привредника

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ позвала је све пореске и акцизне обвезнике да што прије поднесу захтјев за регистрацију за коришћење електронских услуга, јер ће од јануара идуће године пријаве пореза на додату вриједност (ПДВ) и акцизне пријаве моћи да подносе искључиво електронски.

У УИО подсјећају да је рок за подношење захтјева 31. децембар ове године, те да од нове године неће постојати могућност достављања акцизних и ПДВ пријава у писаној форми. С обзиром на то да су остала још само три мјесеца да се привредници региструју, из УИО апелују да што прије поднесу захтјев путем е-портала управе - https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/

Портпарол УИО Ратко Ковачевић истиче да у БиХ има нешто више од 50.000 пореских обвезника, а да је управи до сада пристигло свега 12.000 захтјева.

- Рок за регистрацију траје од почетка године, али око 40.000 привредника то још није урадило. Многи од њих већ у јануару ће се суочити са санкцијама ако своје обавезе не испуне на вријеме. Сви који не уђу у електронски систем неће моћи пословати јер неће постојати други начин за подношење пријава, а њихово неподношење подразумијева прекршајне санкције и новчане казне - рекао је Ковачевић.

Додао је да проблем са регистрацијом могу имати обвезници који су након пријаве у систем управе измијенили неке податке.

- Обвезници који су у међувремену промијенили директора, и-мејл адресу или нешто треће, а приликом подношења захтјева за електронске услуге наведу нове податке док ми у систему имамо старе, неће се моћи регистровати. Такви привредници прво морају поднијети захтјев за промјену података, а тек онда захтјев за регистрацију, а за све то је потребно вријеме и зато треба да дјелују одмах - појаснио је Ковачевић.

У УИО истичу да ће коришћењем електронских услуга управе сви порески обвезници моћи на једноставнији и ефикаснији начин користити права и извршавати обавезе по основу индиректних пореза. Наводе да ће обвезници у сваком тренутку имати приступ својим подацима на е-порталу, прије свега, онима који се воде у Јединственом регистру обвезника индиректних пореза и подацима са пореске картице.

- Такође, обвезници ће моћи да виде све своје прокњижене пореске пријаве, пореске уплате и слично. УИО на овај начин отвара ново поглавље у комуникацији са обвезницима - рекли су у УИО. +++

Упутство

У Управи за индиректно опорезивање наводе да се комплетна информација и упутство за регистрацију на е-портал, као и за подношење пријава налазе на интернет страници http://www.new.uino.gov.ba/bs/e--PDV. За сва додатна питања обвезници могу позову ПДВ инфо-линију на бројеве телефона: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201 и 0513/335-363.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана