Црвено месо тражи пут до европске трпезе

Свјетлана Ђуричић
Црвено месо тражи пут до европске трпезе

Сарајево - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ од Европске комисије званично су затражили упућивање мисије за одобрење извоза црвеног меса из БиХ у ЕУ, док домаћи фармери сумњају да ће се месо говеда, оваца и коза узгојених у БиХ ускоро наћи на европским трпезама.

Из овог министарства у петак је саопштено да су инспектори Директората за здравље и храну Европске комисије обавили планиране контроле. Европски инспектори, кажу у министарству, увјерили су се да су створени најважнији предуслови да се, након добијања дозволе за извоз у ЕУ производа рибарства, млијека, меда, меса перади и производа од меса перади, воћа и поврћа, те кромпира као најосјетљивије врсте, БиХ ускоро одобри и извоз посљедње врсте меса и производа животињског поријекла.

Из Министарства спољне трговине истичу да је ово важан тренутак за пољопривреду и економију уопште, јер упућивање службеног позива мисији Директората Европске комисије, као и у претходним случајевима, значи да су завршене све процедуре и да је систем знатно напредовао.

- Остало је још да завршимо такозвани “нулти попис”, што су посљедње активности пред добијање дозволе. Тиме би БиХ у потпуности задовољила све стандарде за извоз свих производа биљног и животињског поријекла - саопштили су из министарства.

Ипак, узгајивачи говеда, оваца и коза са дозом скептицизма дочекали су најновији потез Министарства спољне трговине.

Фармер из Ламинаца код Градишке Ранко Сарајлић каже да је иницијатива добра, али не и правовремена.

- Наши функционери могу да подносе захтјеве, али Европска унија ће отворити врата свог тржишта кад буде хтјела. Тако да мени овај потез више личи на предизборни трик - казао је Сарајлић.

Додао је да је неоправдано што тај извоз није одавно одобрен, јер, како каже, без заштите домаће производње и добре спољнотрговинске стратегије нема пољопривреде.

Богдан Сладојевић, власник предузећа “Агроекспорт компани” из Градишке, које се бави узгојем говеда, казао је да је заједно са овом иницијативом требало упутити захтјев за извоз живих животиња у ЕУ.

- Имамо квалитетно месо, много боље од онога што нам увозе из земаља ЕУ. Недавно ми је дошао купац из Италије који ми је нудио 2,5 евра за килограм живе ваге бикова, али морао сам одбити, јер не могу да му допремим животиње. Проблем је што нам ЕУ не дозвољава извоз у своје земље, иако радимо све по њиховим прописима, а све што нам извози је спорног квалитета - нагласио је Сладојевић. +++++

Активности

Европска комисија је претходно одобрила такозвани План праћења резидуа за црвено месо за БиХ. Надлежни органи су реализовали бројне активности с циљем побољшања система службених контрола у сегменту здравља животиња и производње хране животињског поријекла. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана