Цивилни послови спасили гиганта намјенске индустрије

nezavisne.com
Цивилни послови спасили гиганта намјенске индустрије

Бањалука - Бањалучки “Космос”, некадашњи ваздухопловни завод који је вршио ремонт радарских, ракетних и рачунарских система, другу годину у низу ће завршити позитивним финансијским резултатом и оствареном добити од око 1,2 милиона КМ.

Предузеће које је некада било гигант у намјенској индустрији преживјело је првенствено захваљујући цивилном тржишту, на којем се обезбјеђују двије трећине уговора, а у мањем обиму баве се и дјелатношћу на основу које су изградили реномирано име.

Душан Вјештица, директор предузећа, каже како се дјелатност “Космоса” може сврстати у три сегмента, и то на ремонт радарско-ракетних система, машинство и електроенергетику.

“У првом сегменту за војни програм ангажовано је 20 до 50 људи. Интензивно радимо и за једног аустријског и једног њемачког партнера, а ријеч је о производњи машинских позиција, склопова и палета како за ауто-индустрију, тако и за осталу индустрију. Само с једним партнером остварили смо промет већи од милион евра. Осим тога, неке послове радимо и за домаће тржиште у машинској производњи. У области електроенергетике радимо ремонт електромотора, гдје нам је главни купац у прошлој години била 'Оптима група', прије свега Рафинерија нафте у Броду, која има највише тих мотора и трансформатора”, прича Вјештица.

Предузеће је у овој години у нову опрему и технологије уложило више од милион марака. Један од сегмената је нова линија за галванизацију, која је завршена и у потпуности стављена у функцију.

“Протеклих дана смо потписали уговор за куповину једне ЦНЦ машине, која ће унаприједити сегмент машинске производње за 30 до 40 одсто у смислу извођења сложенијих послова и бржег одговора на захтјеве купаца. Било је улагања и у котловницу, како би се наша фарбара и коморе могле загријавати и вентилирати. У наредној години у плану је набавка ласера за сјечење материјала и још неке специфичне машине и мислим да ћемо то у 2019. години испунити како смо планирали”, каже Вјештица.

“Космос” има око 200 запослених, а свим радницима се плате и доприноси уплаћују на вријеме, с тим да је из претходног периода преостало око 15 милиона марака неизмирених обавеза.

Влада Републике Српске је дала сагласност за продају неперспективне имовине, тако да је у наредној години планирано измирење тих обавеза, а које се не могу платити из редовних прихода.

Највећи дуг “Космос” има према Пореској управи РС и Инвестиционо-развојној банци.

“По свим параметрима компанија расте из године у годину, функционишемо добро, остварујемо приход и добит. Гледано у неком петогодишњем плану, 'Космос' сигурно има перспективу и очекујемо да свака година буде боља од претходне”, закључио је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана