Carina za proizvodne mašine pred ukidanjem, privrednicima smeta PDV

ATV
Carina za proizvodne mašine pred ukidanjem, privrednicima smeta PDV

Banjaluka - Privrednici s nestrpljenjem čekaju sutrašnju sjednicu Savjeta ministara jer bi na njoj trebalo da se nađe odluka o ukidanju carine na proizvodne mašine koje se uvoze radi modernizacije ili proširenja proizvodnje.

U tom slučaju, ključna stavka Zakona o carinskoj politici će konačno, tri godine nakon usvajanja u bh. parlamentu, stupiti na snagu.

Privrednici pozdravljaju tu odluku, ali im i dalje smeta PDV.

"Firme koje uvoze radi revitalizacije, obnove i proširenja proizvodnje neće biti u potpunosti oslobođeni davanja, već najvjerovatnije oslobođeni nekih desetak posto u prosjeku za carinu, međutim 17 posto ipak, uveli su da ćemo morati da platimo, što je opterećenje za svaku privredu”, rekla je direktor IAT Trebinje Branka Ratković.

Carina se trenutno plaća za mašine koje nije moguće nabaviti na domaćem tržištu, a uvoze se iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Ovo se uglavnom odnosi na robu sa dalekog istoka, ali i na onu koja nema potvrdu o porijeklu. Ministar spoljne trgovine je uvjeren da će Savjet ministara potvrditi odluku o ukidanju dažbina i dodatno rasteretiti proizvođače.

"Privredni sektor i privrednike koji žele da ulažu će učiniti konkurentnijim, mislim da će to biti značajan podsticaj za njihove aktivnosti, i ja kao resorni ministar pozdravljam i podržaću ovaj provedbeni akt”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ukidanje carine, u ovom slučaju, je možda i najbitnija stavka Zakona o carinskoj politici. Ipak, oni koji odluku čekaju, moraće još da se strpe do jula jer je rok za provođenje zakona pomjeren zbog drugog zakona – o elektronskom potpisu koji je, takođe usvojen ali nema primjenu jer je zapeo u priči o prenosu nadležnosti.

"Primjena Zakona o carinskoj politici podrazumijeva carinu bez papira, podrazumijeva uvođenje NCTS-a, to je novi kompjuterski provozni sistem koji praktično znači u potpunosti carinu bez papira, ali koja zahtjeva da na tim dokumentima bude elektronski potpis”, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Privrednici godinama kubure sa uvozom mašina i osavremenjivanjem proizvodnje. Na skupu opremu je išla dodatna carina, koja se penjala i do 15 odsto. Time su, očekivano, najviše bila pogođena mala i srednja preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana