Царина за производне машине пред укидањем, привредницима смета ПДВ

ATV
Царина за производне машине пред укидањем, привредницима смета ПДВ

Бањалука - Привредници с нестрпљењем чекају сутрашњу сједницу Савјета министара јер би на њој требало да се нађе одлука о укидању царине на производне машине које се увозе ради модернизације или проширења производње.

У том случају, кључна ставка Закона о царинској политици ће коначно, три године након усвајања у бх. парламенту, ступити на снагу.

Привредници поздрављају ту одлуку, али им и даље смета ПДВ.

"Фирме које увозе ради ревитализације, обнове и проширења производње неће бити у потпуности ослобођени давања, већ највјероватније ослобођени неких десетак посто у просјеку за царину, међутим 17 посто ипак, увели су да ћемо морати да платимо, што је оптерећење за сваку привреду”, рекла је директор ИАТ Требиње Бранка Ратковић.

Царина се тренутно плаћа за машине које није могуће набавити на домаћем тржишту, а увозе се из земаља са којима БиХ нема потписан уговор о слободној трговини. Ово се углавном односи на робу са далеког истока, али и на ону која нема потврду о поријеклу. Министар спољне трговине је увјерен да ће Савјет министара потврдити одлуку о укидању дажбина и додатно растеретити произвођаче.

"Привредни сектор и привреднике који желе да улажу ће учинити конкурентнијим, мислим да ће то бити значајан подстицај за њихове активности, и ја као ресорни министар поздрављам и подржаћу овај проведбени акт”, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Укидање царине, у овом случају, је можда и најбитнија ставка Закона о царинској политици. Ипак, они који одлуку чекају, мораће још да се стрпе до јула јер је рок за провођење закона помјерен због другог закона – о електронском потпису који је, такође усвојен али нема примјену јер је запео у причи о преносу надлежности.

"Примјена Закона о царинској политици подразумијева царину без папира, подразумијева увођење НЦТС-а, то је нови компјутерски провозни систем који практично значи у потпуности царину без папира, али која захтјева да на тим документима буде електронски потпис”, рекао је портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Привредници годинама кубуре са увозом машина и осавремењивањем производње. На скупу опрему је ишла додатна царина, која се пењала и до 15 одсто. Тиме су, очекивано, највише била погођена мала и средња предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана