Brnabić: Zdravom ekonomijom pomoći Republici Srpskoj

Srna
Brnabić: Zdravom ekonomijom pomoći Republici Srpskoj

Jahorina - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Srbija, zahvaljujući ozdravljenju ekonomije, u mogućnosti da u Republici Srpskoj podrži posebno lokalne projekte, čiju realizaciju će građani vidjeti i osjetiti specijalne veze koje postoje između Srbije i Republike Srpske.

Na centralnom panelu "Jahorina ekonomskog foruma" pod nazivom "Reformski procesi u Srbiji i Republici Srpskoj-značaj regionalne saradnje", Brnabićeva je podsjetila da je Srbija od 2015. godine finansirala projekte u Srpskoj vrijedne više od 15 miliona evra, te izrazila nadu da će tih projekata biti i više.

"Nadam se da će naš ekonomski rast i fiskalna stabilnost i u budućnosti dozoljavati da i u većoj mjeri podržava Republiku Srpsku i projekte u njoj", naglasila je Brnabićeva, te dodala da će Srbija i Srpska zajednički raditi na energetskim projektima.

Ona je rekla da će administraciji Republike Srpske biti na raspolaganju nacionalna akademija za lokalnu upravu u Srbiji, kada ona bude proradila u punom kapacitetu.

Govoreći o regionalnoj stabilnosti, Brnabićeva je rekla da je Srbiji ona veoma bitna jer ako nestabilnost postoji u bilo kojoj zemlji u regionu i Srbija će, kako je rekla, biti percipirana kao nestabilna država.

"Zbog toga je važno da ostavimo prošlost iza nas i da se okrenemo budućnosti jer ne postoji način da bude uspješni, ako cijeli region nije stabilan", naglasila je Brnabićeva i dodala da se Srbija zbog toga trudi kako bi mogla da ostvari benefite zarađene u protekle četiri godine.

Ona smatra da je ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o carinskoj uniji odlična, ali da ne prolazi jer postoje politički razlozi, odnosno ne dijele svi političari u regionu entuzijazam za regionalnu stabilnost i saradnju, kao što dijeli Srbija.

"U našem regionu i dalje postoje političari kojima su potrebna otvorena politička pitanja kako bi skrenuli pažnju sa ekonomskih nevolja koje ne znaju da riješe", ocijenila je Brnabićeva i dodala da će Srbija nastaviti da radi sve što je bitno njenim građanima.

Brnabićeva je istakla da reforme koje Srbija sprovodi na svom evropskom putu, to radi zbog sebe i svojih građana jer oni treba da imaju benefite od zdrave ekonomije Srbije, a ne kako bi zemlja što prije ušla u EU.

"Nema puno benefita od ulaska u Uniju, ako niste spremni. Vaša poljoprivreda neće biti dovoljno otporna na pritiske Unije, privreda neće biti konkurentna, a ni sama ekonomija", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da treba raditi na tome da se ojača nacionalna privreda i poljoprivreda, energetika, odnosno napraviti takvu zemlju u kojoj će njeni građani, posebno mladi ljudi, željeti da žive i rade u njoj.

Prema njenim riječima, za napredak zemlje potrebna je reforma obrazovnog sistema, ali i ulaganje u znanje i inovacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana