Бришу 1.121 предузеће

Анита Јанковић-Речевић
Бришу 1.121 предузеће

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ започела је процес дерегистрације 1.121 пореског обвезника који нису поднијели захтјев за коришћење електронских услуга, а они који имају дуговања прије брисања из система мораће да измире све обавезе како би избјегли принудну наплату.

Пријаве ПДВ-а и акцизне пријаве у писаној форми у БиХ су ове године отишле у прошлост, а порески и акцизни обвезници их сада подносе електронским путем. Да би могли извршити ту обавезу, привредници су били дужни да се региструју за коришћење електронских услуга УИО.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се до сада за те услуге регистровао 44.761 привредник, док њих 1.121 није поднијело захтјев за регистрацију на е-Портал.

- Неки од тих обвезника који се нису регистровали су већ у процесу брисања из Јединственог регистра обвезника индиректних пореза, а поступак дерегистрације биће покренут и за преостале - истакао је Ковачевић. Навео је да је ријеч о пореским обвезницима који дуже вријеме немају промет и подносе пореске пријаве са нулом.

- Инспектори ће у процесу дерегистрације на терену детаљно преконтролисати пословање тих субјеката. Они који су у потпуности измирили своје обавезе биће брисани из система, а они који имају било каква дуговања мораће да то плате или ће се покренути поступак принудне наплате - рекао је Ковачевић и појаснио да су сви они који су жељели да остану у систему били дужни да се пријаве на електронске услуге без обзира што не послују и на тај начин наставе подносити пореске пријаве са нулом.

Ковачевић је истакао да ће се на тај начин из система ишчистити сви они који су се годинама водили као обвезници, а нису обављали дјелатност.

- Захваљујући томе имаћемо реалне податке о броју пореских обвезника који стварно послују - додао је Ковачевић.

Он је истакао да су увођењем електронских услуга остварене бројне предности како за УИО, тако и за привреднике.

- Управа је остварила смањење трошкова штампања и дистрибуције папирних пријава, јер су се у претходном периоду пореске пријаве достављале обвезницима на адресе, а извршена је и прерасподјела људских ресурса у Сектору за порезе. Такође, привредници лакше и брже испуњавању пореске обавезе, те имају увид у своје податке на пореској картици и у Јединственом регистру обвезника индиректних пореза свих седам дана недјељно, 24 часа дневно - додао је Ковачевић.

Нове погодности

Ратко Ковачевић је истакао да ће у наредном периоду порески обвезници имати могућност да електронским путем доставе захтјев за издавање увјерења о измиреним пореским обавезама, без потребе да га достављају лично или шаљу поштом на адресе регионалних центара Управе.

- У циљу веће транспарентности и боље контроле у наредном периоду планирамо да уведемо и обавезу достављања одређених података из КУФ-а и КИФ-а електронским путем - додао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана