Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS: Rast privrede nedovoljan za viši standard

Marijana Miljić
Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS: Rast privrede nedovoljan za viši standard

Banjaluka - Srpskoj je potreban privredni rast od šest do osam odsto godišnje da bi uhvatila korak sa zemljama koje su otišle daleko u razvoju i podigla standard stanovništva, rekao je juče predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić.

RS u posljednje dvije godine bilježi privredni rast između dva i po i tri odsto što je napredak, ali je nedovoljan s obzirom na globalne trendove.

- Projekcija privrednog rasta na globalnom nivou od 3,5 odsto i isti procenat rasta ekonomije RS samo će povećati razliku između nas. Zbog toga moramo iznjedriti rješenja, politike, mjere i strategije koje bi dovele do dinamičnijeg privrednog rasta. Uvjeren sam da bez rasta privrede od šest do osam odsto ne možemo korak po korak pristizati one koji su daleko odmakli - kazao je Đurić na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za medije.

Privredna komora RS je zbog toga većinu prijedloga koje je uputila Vladi prilikom kreiranja programa ekonomskih reformi za period od 2018. do kraja 2020. godine bazirala na jačanje privrednog rasta.

- Podržali smo program ekonomskih reformi, jer je najveći dio naših prijedloga prihvaćen u različitim oblicima i formi. Nakon toga smo uputili pismo Ministarstvu finansija RS u kojem smo izrazili svoje viđenje načina realizacije i praćenja ispunjenja mjera iz tog dokumenta. Dosljednim sprovođenjem mjera iz programa ekonomskih reformi moguće je ostvariti i veće stope privrednog rasta - kazao je Đurić.

Osvrćući se na godinu na izmaku, Đurić je naveo da je privredu Srpske karakterisao rast industrijske i prerađivačke proizvodnje, povećanje broja zaposlenih u industriji i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

- Ti podaci su ohrabrujući, ali je s druge strane došlo i do značajnijeg pada likvidnosti i rasta zaduženosti privrede. O tome moramo voditi računa kada govorimo o onome što nas očekuje u narednoj godini - zaključio je Đurić.

Radna snaga

Borko Đurić se osvrnuo i na problem odliva radne snage i dodao da u pojedinim granama privrede zbog toga nije moguće odgovoriti potrebama i postavljenim zadacima.

- Taj problem dominiraće sigurno i u godini pred nama. Razvoj i budućnost ne možemo graditi na niskim platama. Srpska mora prestati da se hvali kako imamo jeftinu radnu snagu i umjesto toga treba da radi na tome da ima kvalitetne i osposobljene radnike, koji će imati cijenu na tržištu, ne kao iznajmljena radna snaga, nego kroz proizvod koji ćemo plasirati - istakao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana