Bojan Luburić, predsjednik Uprave MF banke: Mikro i mala preduzeća u nama imaju partnera

Milijana Latinović
Bojan Luburić, predsjednik Uprave MF banke: Mikro i mala preduzeća u nama imaju partnera

MF banka je završila 2018. godinu sa 5,2 miliona maraka neto dobiti, što je rekord u dosadašnjem poslovanju, a trend rasta je nastavljen i ove godine, te je na kraju maja zabilježen plus od 3,7 miliona KM dobiti prije poreza.

Istakao je to predsjednik Uprave MF banke Bojan Luburić, podsjetivši da ova finansijska institucija, pod nazivom MF banka, posluje od 2010. godine.

- Posebno značajna novina desila nam se 2016. godine kada su u suvlasništvo banke kao akcionari ušle dvije strane izuzetno jake institucije i to “KFV” (razvojna banka u vlasništvu njemačke države),  koja je jedna od najvećih u Evropi i svijetu, te “FMO” (razvojna banka u većinskom vlasništvu holandske države). Njihova strategija se poklopila sa našom koja se zasniva na podršci privredi, odnosno segmentu mikro i malih preduzeća, koja su kičma svake razvijene privrede. Od tada kreće još jači rast banke - kazao je Luburić.

GLAS: Kako ocjenjujete poslovanje u 2018. godini?

LUBURIĆ: Uspješno ostvarujemo sve ciljeve zacrtane u strateškom planu poslovanja. Ukupna imovina prošle godine je premašila 400 miliona maraka, a pređen je i nivo od 300 miliona maraka ukupnih depozita naših klijenata. Ostvareni rezultati i trendovi su daleko bolji od očekivanih i ujedno bolji od prosjeka ostvarenog u bankarskom sektoru, a ostvarili smo i dobit veću od planirane. Time smo oborili sve naše dosadašnje rekorde.

GLAS: Da li je taj trend nastavljen i u ovoj godini?

LUBURIĆ: U segmentu depozita već smo ostvarili plan za cijelu godinu. Što se tiče kreditnog portfolija i ukupne aktive, planirani rast je oko deset odsto za cijelu godinu, a po sadašnjim trendovima premašićemo i tu cifru. 

GLAS: Šta izdvaja MF banku od ostalih banaka?

LUBURIĆ: Prepoznali smo ogroman potencijal u segmentu mikro i malih preduzeća, a zatim prilagodili svoj model rada njima -  to je ono što nas čini drugačijim. Preduzetnici rade veoma dinamično i njima treba partner, odnosno bankar koji zna kako oni funkcionišu, koji može da se stavi u njihov položaj, brzo razmišlja i reaguje, dajući im veoma brzo neophodnu pomoć i podršku. Primjenom takvog modela rada napravili smo pun pogodak, a broj klijenata se povećava i brže nego što smo očekivali.

GLAS: Kakve kredite nudite klijentima?

LUBURIĆ: Ponudu kreiramo i prilagođavamo u skladu sa potrebama naših klijenata. Kada je u pitanju segment mikro i malih preduzeća, imamo standardan kredit za obrt namijenjen za potrebe održavanja obima zaliha i posla, zatim kredit za trajna obrtna sredstva i razvoj biznisa na duži rok, posebno namijenjen manjim firmama koje imaju veći potencijal i trend rasta, te kredite za podršku tekućoj likvidnosti kako bi te firme mogle lakše da prebrode privremeni jaz između svojih kratkoročnih obaveza i priliva sredstava. S obzirom da je veliki broj ovih preduzeća u razvoju i da im treba i određena oprema ili adaptacija objekta, imamo poseban proizvod namijenjen za te potrebe. Sve češće su preduzećima potrebne i garancije prilikom uvoza robe iz inostranstva i tu uskačemo kao podrška.

GLAS: Kakvi su planovi MF banke za ovu godinu?

LUBURIĆ: Planirali smo da naša ukupna bilansna suma raste za nekih deset odsto, odnosno da završimo sa oko 440 miliona KM, i već smo na dobrom putu. Što se tiče plana profita cilj nam je da ostvarimo 6,4 miliona KM dobiti prije poreza i prema ovim trendovima koje sada imamo, ne sumnjam da će se to i desiti. Međutim, same cifre su manje važne u ovom trenutku. Strateško opredjeljenje jeste da povećamo naše prisustvo na tržištu cijele BiH. Gotovo da smo pokrili cijelu RS, izuzev južne Hercegovine, gdje planiramo iskorak u idućem periodu. U posljednjih četiri ili pet godina počeli smo se širiti i na tržištu FBiH i najveći broj novootvorenih poslovnica u idućem periodu biće na tom području.

GLAS: Koliko trenutno imate poslovnica i zaposlenih?

LUBURIĆ: Imamo 25 poslovnica u BiH, računajući i dvije koje su upravo u fazi otvaranja u Zenici i Bugojnu, od čega se većina nalazi na teritoriji Srpske. Međutim, za neke dvije do tri godine vjerovatno će taj broj biti izjednačen i cilj nam je da se u narednih nekoliko godina približimo cifri od oko 30 poslovnica, što je za naš poslovni model sasvim dovoljno za dalji rast i razvoj. Trenutno imamo 212 zaposlenih i planiramo rast i u tom segmentu.

Klijenti

GLAS: Koliko klijenata ima banka?

LUBURIĆ: Kada smo počeli sa radom imali smo svega nekoliko stotina klijenata, a sada je ta brojka veća od 14.000. Od tog ukupnog broja oko 75 odsto čine mala i mikro preduzeća, a preostali su stanovništvo, veliki klijenti i javna preduzeća. Cilj nam je da se taj trend zadrži i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana