Berićetan rod uz nauku na njivi

Milijana Latinović
Berićetan rod uz nauku na njivi

Banjaluka - Savjetovanje poljoprivrednika u vezi sa izborom biljnih sorti, zaštitom voća i povrća od bolesti i štetočina, te ishranom životinja, doprinijelo je povećanju obima i kvaliteta proizvodnje, ali i jačanju konkurentnosti ovih proizvođača u Srpskoj.

Da bi unaprijedili proizvodnju u domaćinstvima širom RS i poboljšali kvalitet proizvoda, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovao je lani 249 obuka kojima je prisustvovalo više od 6.000 proizvođača. S ciljem uvođenja novih tehnologija i izbora najkvalitetnijih sorti koje uspijevaju u našim klimatskim uslovima, ovaj resor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS svake godine organizuje i postavljanje oglednih parcela.

- Širom Srpske u protekloj sezoni postavljeno je više od 50 raznih ogleda na površini od oko 60 hektara. Na ovim parcelama ispitano je više od 100 hibrida kukuruza, 60 sorti strnih žita, ali i sorte soje i krmnog bilja - istakao je pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić.

On je kazao da se na oglednim parcelama, osim vrijednosti pojedinih sorti, ispituje i uticaj pesticida i đubriva i dodao da je lani saradnja u tom pogledu ostvarena sa više od 20 sjemenskih i hemijskih kuća.

Pašalić ističe da su ogledna polja strnih žita postavljena na području Bijeljine, Gradiške i Kozarske Dubice, dok su hibridi kukuruza ispitivani na parcelama u Srpcu, Prnjavoru i Kozarskoj Dubici.    

- Prosječni prinosi po hektaru kretali su se od 7,2 tone za ječam, do 8,5 tona za pšenicu. Prinosi kukuruza na parcelama koje su navodnjavane u prosjeku su dostizali 11 tona suvog zrna po hektaru, dok na njivama koje nisu navodnjavane prinos nije prelazio sedam tona - rekao je on.

Pašalić dodaje da su sorte soje ispitivane u Bijeljini, Srpcu i Kozarskoj Dubici, a prinosi su se kretali od 1,7 do 4,2 tone po hektaru. Osim pomoći poljoprivrednicima kroz razne obuke i savjetovanje, ovaj resor obavlja i kontrolu kvaliteta mlijeka na prisustvo aflatoksina.

Pašalić pojašnjava da je postizanje boljih proizvodnih rezultata, smanjenje troškova i štete u proizvodnji povezano i sa radom meteoroloških stanica.

Značajan preduslov za povećanje obima i kvaliteta proizvodnje, kaže Pašalić, jeste i edukacija zaposlenih u ovom resoru koji su na usluzi poljoprivrednicima.

- Zaposleni iz resora lani su prisustvovali obukama na 44 različite teme - rekao je Pašalić.

"Dani polja"

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovao je u prošloj godini 10 manifestacija "Dani polja" na ogledima žita, kukuruza i soje.

- Na ovim manifestacijama bilo je više od 2.000 proizvođača. Cilj je da broj ogleda koji se postavljaju u sljedećim godinama bude povećavan, uz dizanje kvaliteta na nivo koji će biti svima od koristi - istakao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana