Берићетан род уз науку на њиви

Милијана Латиновић
Берићетан род уз науку на њиви

Бањалука - Савјетовање пољопривредника у вези са избором биљних сорти, заштитом воћа и поврћа од болести и штеточина, те исхраном животиња, допринијело је повећању обима и квалитета производње, али и јачању конкурентности ових произвођача у Српској.

Да би унаприједили производњу у домаћинствима широм РС и побољшали квалитет производа, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди организовао је лани 249 обука којима је присуствовало више од 6.000 произвођача. С циљем увођења нових технологија и избора најквалитетнијих сорти које успијевају у нашим климатским условима, овај ресор Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС сваке године организује и постављање огледних парцела.

- Широм Српске у протеклој сезони постављено је више од 50 разних огледа на површини од око 60 хектара. На овим парцелама испитано је више од 100 хибрида кукуруза, 60 сорти стрних жита, али и сорте соје и крмног биља - истакао је помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић.

Он је казао да се на огледним парцелама, осим вриједности појединих сорти, испитује и утицај пестицида и ђубрива и додао да је лани сарадња у том погледу остварена са више од 20 сјеменских и хемијских кућа.

Пашалић истиче да су огледна поља стрних жита постављена на подручју Бијељине, Градишке и Козарске Дубице, док су хибриди кукуруза испитивани на парцелама у Српцу, Прњавору и Козарској Дубици.    

- Просјечни приноси по хектару кретали су се од 7,2 тоне за јечам, до 8,5 тона за пшеницу. Приноси кукуруза на парцелама које су наводњаване у просјеку су достизали 11 тона сувог зрна по хектару, док на њивама које нису наводњаване принос није прелазио седам тона - рекао је он.

Пашалић додаје да су сорте соје испитиване у Бијељини, Српцу и Козарској Дубици, а приноси су се кретали од 1,7 до 4,2 тоне по хектару. Осим помоћи пољопривредницима кроз разне обуке и савјетовање, овај ресор обавља и контролу квалитета млијека на присуство афлатоксина.

Пашалић појашњава да је постизање бољих производних резултата, смањење трошкова и штете у производњи повезано и са радом метеоролошких станица.

Значајан предуслов за повећање обима и квалитета производње, каже Пашалић, јесте и едукација запослених у овом ресору који су на услузи пољопривредницима.

- Запослени из ресора лани су присуствовали обукама на 44 различите теме - рекао је Пашалић.

"Дани поља"

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди организовао је у прошлој години 10 манифестација "Дани поља" на огледима жита, кукуруза и соје.

- На овим манифестацијама било је више од 2.000 произвођача. Циљ је да број огледа који се постављају у сљедећим годинама буде повећаван, уз дизање квалитета на ниво који ће бити свима од користи - истакао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана