Банке Српске пала за три милиона КМ

Маријана Миљић
Банке Српске пала за три милиона КМ

Бањалука - Стечајна управница Банке Српске Мирјана Голић заказала је нову продају имовине ове пропале банке, а на добошу се поново нашла и атрактивна зграда у бањалучком насељу Борик чија је цијена снижена на пет милиона.

Почетна цијена на овој лицитацији нижа је за три милиона КМ у односу на процијењену вриједност зграде.

Зграда у којој је било сједиште Банке Српске нуђена је на првој лицитацији за 8,48 милиона, а на другој за 7,60 милиона КМ, али нико није био спреман да за њу издвоји толико новца.

- На трећој лицитацији, која ће бити одржана 28. маја, зграда може бити продата по цијени која износи 60 одсто од процијењене вриједности - наведено је у јавном позиву.

Голићева ће на новој лицитацији покушати да пронађе купце и за пословну зграду у Бихаћу која је процијењена на 1,97 милиона марака. Иста калкулација за продају ове некретнине важи као и у случају објекта у Бањалуци, а заинтересовани купци моћи  ће да је пазаре за најмање 1,18 милиона КМ.

Поред пословних зграда банке, на добошу је по трећи пут и Бањско-рекреативни центар Српске топлице у Бањалуци, а они који буду спремни да за ту имовину издвоје најмање 1,08 милиона марака мораће да испуне и додатне услове. На листи услова су да бањски комплекс буде стављен у функцију, запошљавање радника и задржавање објекта у власништву минимално пет година након куповине.

Поред ових, на лицитацију су први пут понуђене и некретнине у Дервенти, Билећи, Бијељини и Источном Сарајеву, те покретна имовина банке. По други пут је оглашена продаја некретнина у више општина РС.

- Купци се од фебруара распитују за некретнине Банке Српске и у РС и у ФБиХ. За пословну зграду у Бањалуци било је заинтересованих, али се они нису јављали на претходна два јавна позива. Очекујем да ћемо трећи пут имати више среће, али видјећемо какав ће бити исход - казала је Голићева.

Новац од продаје имовине Банке Српске послужиће за исплату повјерилаца. Голићева је подсјетила да се на рачуну већ налази око 30 милиона марака спремних за подјелу повјериоцима, али да су то стопирали Инвестиционо-развојна банка РС и остале владине институције које нису подржале њен извјештај о раду.

Агенција за банкарство РС је 16. новембра 2015. године увела привремену управу у Банку Српске, док је 11. маја 2016. покренула поступак њене ликвидације. Агенција за банкарство је 10. јануара 2017. поднијела Окружном привредном суду у Бањалуци захтјев за покретање стечаја над Банком Српске, а покренут је 4. априла исте године.

Потраживања

Пријављена потраживања повјерилаца Банке Српске достигла су 254,40 милиона, а од тог износа оспорено је око 70 милиона КМ.

Највећи износ новца од банке потражују с њом повезана правна лица - 112 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана