Бањалука изгубила земљиште Пољопривредне школе од 400 милиона КМ

capital.ba
Бањалука изгубила земљиште Пољопривредне школе од 400 милиона КМ

Бањалука – Након скоро двије године, Окружни суд у Бањалуци одбио је тужбу града Бањалука који је овим покушао да оспори рјешење Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) по којем је Пољопривредна школа власник, а не корисник земљишта и објеката у Лазареву, Дракулићу и Дервишима вриједних око 400 милиона КМ.

То открива пословни портал capital.ba, а према пресуди која је у посједу овог портала, судија Душко Бојовић пресудио је у корист Пољопривредне школе и тужбу града прогласио неоснованом "јер РУГИП ниједним аргументом у рјешењу није прекршио Закон о управном поступку РС".

Тако је Пољопривредној школи, практично, одобрено оно што је радила досад – продаја вриједног земљишта у граду за куповину готово безвриједног по околним селима.

У Правобранилашту РС, које је заступало град у овом спору, нису жељели много да коментаришу. За пресуду знају, али потребно им је времена да утврде даље кораке.

"Наредне седмице знаћемо више. Тачно је да је донесена пресуда према којој је Пољопривредна школа власник, а не корисник земљишта", кратко је прокоментарисао правобранилац РС Милимир Говедарица.

Град, међутим, већ зна да ће се жалити на пресуду, али ће је претходно добро анализирати.

"Нисам имао прилику да погледам пресуду. Град ће је анализирати и жалити се на одлуку суда", казао је градоначеник Бањалуке Игор Радојичић.

Према пресуди, судија Душко Бојовић пресудио је у корист Пољопривредне школе и тужбу града прогласио неоснованом "јер РУГИП ниједним аргументом у рјешењу није прекршио Закон о управном поступку РС".

РУГИП је граду немило рјешење донио 22. фебруара прошле године, а градски оци пред судом су тврдили да су неправилно и непотпуно утврђене чињенице те неправилно примијењено материјално право.

У тужби се град позивао на Закон о утврђивању и преносу права располагања имовином на јединице локалне самоуправе, али и допис Министарства просвјете и културе РС од 25. јуна 2012. године, према којем је дата сагласност за упис права располагања на некретнинама школа у корист града. Овај допис имао је, кажу, упориште у Закону о средњем образовању РС.

"РУГИП није узео у обзир чињеницу да је одредбама Закона о утврђивању и преносу права располагања имовином на јединице локалне самоуправе прописано да се тим законом утврђује имовина јединице локалне самоуправе. Истим Законом прописано је да имовину локалне самоуправе чини и земљиште и зграде у којима се обавља и предшколска и основна и средњошколска образовна дјелатност. РУГИП није узео у обзир ни чињеницу да се поводом истих непокретности воде поступци по захтјеву града", наводи се у дијелу тужбе.

Када је у питању земљиште у Дракулићу, оно је било уписано као општенародна имовина, а, према рјешењу Народног одбора Среза бањалучког – Савјета за привреду Бањалука из 18. октобра 1952. године,  као корисник је била уписана Пољопривредна школа. Град је сматрао да је "школа погрешно закључила да је ријеч о праву својине, односно о безусловном стицању својине".

Пољопривредна школа, с друге стране, није оспоравла да је тужба заснована на Закону о утврђивању преноса права располагања на јединицу локалне локалне самоуправе, али је навела да је град није добро растумачио члан 2. овог акта.

"Имовина јединица локалне самоуправе је и она коју је стекла као правни сљедбеник установа и институција које су престале да постоје. То значи да би Пољопривредна школа требало да престане да постоји да би право располагања непокретностима било могуће утврдити на град Бањалуку", стоји у одговору на тужбу.

Потпуно је, како је наведено, безвриједан допис ресорног министарства, јер је управо то министарство у свом изјашњењу од 17. маја 2010. године образложило да је Пољопривредна школа правно лице те да може самостално да закључује уговоре. Осим тога, министарство се 20. новембра 2012. године изјаснило да је ова средњошколска установа стекла право својине потпуно законито, а у складу са Законом о стварним правима РС.

Школа је 10. фебруара прошле године поднијела захтјев бањалучкој јединици РУГИП-а за претварање права коришћења имовине у право својине, а Окружни суд пресудио да је правилно утврђено претварање изведених права на земљишту у друштвеној својини у право својине ове образовне установе.

"Дати су довољно јасни и увјерљиви разлози који се нем огу довести у сумњу наводима тужбе. Како је чланом 3. Закона о стварним правима прописано да свако физичко и правно лице може бити носилац права свиојине, тако и Пољопривредна школа има својство јавне установе, па приговори града нису могли да доведу у сумњу законитост оспореног акта", наводи се у предсуди.

Адвокат Пољопривредне школе Бранислав Косић, који је заступа у спору око овог земљишта, закључио је да ће ова пресуда Окружносг суда, која се односи на комплетну имовину, бити рефлектована и све друге посебне спорове између града и школе.

Афера "Бинго": Суд поништио незакониту нагодбу

Град Бањалука у октобру прошле године, покушао је још једном, у поновљеном судском поступку, да оспори право трговачком центру "Бинго" да изгради тржни центар на десетине милиона марака вриједном земљишту Пољопривредне школе које им је продао бизнисмен Будимир Станковић.

Окружни суд у Бањалуци поништио је 28. септембра прошле године пресуду Основног суда о поравнању те, након двије жалбе, омогућио Граду да обнови спор са "Бингом".

Град је тужбу против "Бинга", Пољопривредне школе, Перице Репајића из Лакташа и фирме "Октан промет" из Бијељине поднио након што је земљиште школе продато овом трговачком ланцу.

"Бинго" је затим узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона марака плус камате, након чега је замјеник правобраниоца РС у Бањалуци Мирко Стојчиновић, без знања града, прихватио одлуку о поравнању и одрекао се права на жалбу, а "Бинго", с друге стране, тражених 20 милиона КМ.

На припремном рочишту по овим тужбама, које је одржано 5. априла прошле године, Основни суд у Бањалуци је прихватио захтјев Правобранилаштва РС за поравнање са "Бингом", а пресуда је истог дана постала правоснажна јер су се обје стране одрекле права на жалбу.

На то је оштро реаговао одлазећи градоначелник Слободан Гаврановић који је тражио од Правобранилаштва да поднесе жалбу, што је канцеларија замјеника у Бањалуци и учинила, али је Окружни суд то одбио 15. јуна.

Град ни тада не одустаје, већ шаље захтјев Правобранилаштву РС да тражи понављање поступка, што је и учињено, а исти суд поништава своју одлуку те прихвата захтјев Правобранилаштва.

"Жалба тужиоца се уважава, рјешење Окружног суда у Бањалуци од 15. јуна се преиначава тако што се приједлог тужиоца за понављање поступка усваја, те дозвољава понављање поступка, а пресуда Основног суда у Бањалуци на основу одрицања се укида", наведено је у пресуди.

Иначе, Гаврановић је Стојчиновића оптужио да крши закон након што је закључио поравњање са "Бингом".

У допису Правобранилаштву, Гаврановић је навео да су "оваквим незаконитим поступањем Правобранилаштва РС, Сједиште замјеника Бањалука директно повријеђена имовинска права и интереси града, нарочито ако се узме у обзир да је Пољопривредна школа незаконито уписана у јавне евиденције као носилац права својине на земљишту које је предмет спора, а из чега је проистекао и незаконит упис осталих лица обухваћених тужбом".

Стојчиновић је раније рекао да је Правобранилаштво радило по закону те да су оваквим поступањем сачували граду и РС 20 милиона КМ које "Бинго" потражује.

Земљиште Пољопривредне школе предмет је бројних судских процеса и бројних афера. Како су раније пренијели медији, највећи дио колача на земљишту Пољопривредне школе уграбио је тајкун Будимир Станковић у сарадњи са Едијем Ханешом, директором ове школе, и уз подршку неких људи из Градске управе и Правобранилаштва РС. Њих двојица су атрактивно земљиште Пољопривредне школе вриједно десетине милиона марака, замијенили за безвриједне парцеле у околини Бањалуке и Лакташа које су формално у власништву Перице Репајића.

Међутим, ствари су се закомпликовале када је Градска управа Бањалуке поднијела тужбу против Ханеша због прометовања градског земљишта. Земљиште је било у власништву Града, а Пољопривредна школа имала је право кориштења тог земљишта.

У међувремену, Репајић је дио замијењеног земљишта продао фирмама "Бинго" Тузла и "Октан промет" Бијељина, од којих је требало наплатити укупно 8,3 милиона КМ.

Стојчиновић ухапшен због Пољопривредне школе

Бивши замјеник правобраниоца РС у Бањалуци Мирко Стојчиновић, против којег је 2. октобра подигнута оптужница због злоупотребе положаја, пуштен је дан касније из притвора у којем се налазио од 3. јула.

Оптужница Стојчиновића терети да је предузећима "Наш дом" и "Грађа" омогућио да на себе укњиже некретнине, чиме је град Бањалука оштећен за више од 7,5 милиона КМ. Стојчиновић је оптужен и да се заједно са замјеником Браниславом  Јеличићем у предмету "Пољопривредна школа" одрекао тужбе и закључио судско поравнање, не обавјештавајући о томе град Бањалуку, што значи да за такав потез није имао сагласност градских власти.

(capital.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана