Бакини рецепти породица Сабљић из Дрвара улазница за европско тржиште

Вељко Зељковић
Бакини рецепти породица Сабљић из Дрвара улазница за европско тржиште

Дрвар - Под слоганом “Буди здрав ко дрен” Јованка Сабљић на породичном имању у Дрвару производи разне деликатесе од дрењина, које полако, али сигурно, налазе свој пут ка домаћим и иностраним потрошачима.

Јованка и њена породица почели су да праве производе од дрењина по повратку у родни Дрвар 2001. године. У почетку је то било за властите потребе и понеко сајамско учешће, да би касније све прерасло у прилично озбиљан посао.

У дому ове породице данас се на традиционалан начин праве ракија дрења, ликер, кувани и мућени пекмез, компот, сушене дрењине и бистри сок од дрењина.

- Изабрана сировина и начин припреме их чини посебним и квалитетним. Ручно пасирање дрењина чије је стабло старо више стотина година даје најфинију текстуру пекмеза - истакла је Јованка за “Глас Српске” и додала да су током прошле године, која је за ову породицу била и пословно најуспјешнија, прерадили више од седам тона дрењина.

Како је објаснила, сви производи настали под окриљем бренда “Буди здрав ко дрен” праве се по традиционалним рецептурама, без додавања било каквих адитива и конзерванаса.

Одскора ова породица у својој понуди има и природне сокове прављене на принципу паре, без додавања воде и шећера или замјенских сладила.

- Радимо по рецептима наших бака, а осим од дрењина правимо и сокове од домаћих јабука, ароније са наших плантажа, јагода и грожђа из првог винограда у Дрвару - каже Јованка.

Потражња за овим производима сваким даном је све већа, па породица Сабљић планира да ангажује и локално становништво у овој производњи. Број локалних произвођача из дана у дан расте, па се тако недавно Јованки придружила и породица Рунић из Дрвара, која се почела бавити прерадом дивљих дрењина, домаћих крушака и јабука.

Јованка појашњава да је од самог почетка имала само један циљ - да прошири бренд и ван граница БиХ, у чему је, захваљујући својој упорности и успјела.

- У Европи су дрењине препознате као нешто ново и несвакидашње, као нешто аутохтоно и посебно, а наши производи као јединствени - навела је Јованка и нагласила да су њену пословну идеју препознали и у Европској комисији, која је кроз један од својих пројеката помогла овој породици. Том приликом породица Сабљић добила је 12.000 евра за унапређење и проширење своје производње.

- У наредном периоду планирамо имплементацију још једног пројекта, а који би требало да нам помогне да наши производи лакше нађу свој пут ка европском тржишту - истакла је ова млада Дрварчанка, изражавајући наду да ће значај органске производње дрењина и њихове прераде препознати и надлежни у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана