Актива банкарског сектора 28 милијарди км, лани био раст осам одсто

Актива банкарског сектора 28 милијарди км, лани био раст осам одсто 05.02.2018 10:43 | Срна

Сарајево - Актива банкарског сектора, према првим неслужбеним подацима, порасла је у прошлој години за 8,2 одсто и износи 28,256 милијарди КМ, рекао је директор Удружења банака БиХ Берислав Кутле.

Кутле је истакао да су депозити расли 10,7 одсто /19,669 милијарди КМ/, док су кредити остварили раст од седам одсто /18,422 милијарди КМ/.


Директор Удружења банака БиХ изјавио је да резултати пословања банака, неслужбени и неревидирани, у прошлој години показују тренд побољшања пословања по свим сегментима, што потврђује да је банкарски сектор најуређенији, најстабилнији и самоодржив дио економије БиХ.

Он је за "Вечерњи лист" истакао да су нешто више расли кредити привреде од кредита становништва, док су депозити привреде много брже расли од депозита становништва.

"На тај тренд позитивног пословања утицао је и утицаће велики број фактора. Први је чињеница да банке од признања БиХ као суверене земље, а посебно након кризе 2008. године, континуирано подижу квалитет пословања", нагласио је Кутле.

Директор Удружења банака БиХ оцијенио је да депозити банака у БиХ расту повећањем штедње, а у ЕУ штампањем новца без покрића.

Кутле је рекао да су, упркос изразито неповољној друштвено-политичкој ситуацији у БиХ, банке успјеле да постотак неповољних кредита имају под контролом, што је додатно допринијело укупном резултату њиховог пословања.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица