Тесла је вјеровао да му овај доручак даје снагу: Са 78 година се осjећао као дjечак

ГС
Тесла је вјеровао да му овај доручак даје снагу: Са 78 година се осjећао као дjечак

Никола Тесла је веома пазио на то шта једе и како вјежба, јер је сматрао да је важно да што дуже остане активан.

У својој књизи "Моји изуми: Аутобиографија Николе Тесле", навео је да обично доручкује млијеко и јаја, ручак је прескакао, а посебно је волио чорбу од поврћа.

"Најважнији елемент моје животне шеме је моја исхрана. Не можете очекивати да машина добро функционише ако јој не обезбједите одговарајуће гориво", говорио је Тесла, али и истицао како је временом увидео да су два оброка дневно сасвим довољна, пише Задовољна.

"Два оброка на дан су ми поправила здравље и изоштрила апетит и укус. Нисам знао шта је живот док из исхране нисам избацио ручак. Данас са 78 година уживам у своја два оброка у истој мјери као кад сам био дечак од 16 година и немам никаквих проблема с варењем", пишу на сајту Тесла Универсе.

Чорба од лука и целера

Како каже, за доручак је волео да пије млеко јер обилује протеинима, и да једе јаја, посебно беланца јер су такође богата протеинима. Волио је и пиринач, али сир не.

"Поврће је неопходно, иако не садржи много протеина. Не даје много енергије, али регулише црева, даје тијелу витамине. Волим да поједем фину чорбу од лука и сецканог целера припремљену са доста маслаца. Ова комбинација се лако вари и једем је годинама уназад."

Тесла је хвалио и воће, а за шећер је говорио да у малим количинама није опасан, с тим што не смемо заборавити да га у воћу има доста.

Месо јео двапут годишње

На питање да ли је вегетаријанац или не, Тесла је овако казао:

"Месо једем врло ријетко, једном или двапут годишње. Богато је протеинима, али и риба је готово подједнако богата протеинима и мастима, а много лакше се вари. Фосфор који садржи одличан је за нервни систем. Али фосфор, док храни мозак, узрокује киселост у организму. И месо и риба дају нам брзу енергију. Ове намирнице за људе појединих професија јесу неопходне, мада нам због свог састава скраћују живот. Ипак, док смо живи, дају нам доста енергије."

А ево шта је говорио о спавању?

"Спавање? Ја ријетко када спавам. Долазим из породице дуговечних људи који су познати по томе да нису пуно спавали. Надам се да ћу достићи рекорд мојих предака и да ћу живјети бар 100 година. Моје неспавање ме не брине. Некада одспавам сат времена. Повремено, ипак, на сваких пар месјеци, одспавам по 4 до 5 сати. Онда се пробудим у потпуности напуњен енергијом, као батерија. након такве ноћи ништа ме не може зауставити. Тада осјећам огромну снагу. Не постоји сумња око тога да је сан обновилац, давалац живота, да он повећава енергију. Са друге стране, не вјерујем да је он неопходан за нечије здравље, нарочито ако је то неко ко по навици мало спава."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана