Принц Филип и краљица Елизабета: Познанство из дјетињства које је завршило вишедеценијским браком

ГС
Принц Филип и краљица Елизабета: Познанство из дјетињства које је завршило вишедеценијским браком

Војвода од Единбурга и краљица Елизабета били су у браку 74 године, све до смрти принца Филипа у петак 9. априла.

Пар се упознао када су били дјеца, 1934. године, на венчању рођаке принца Филипа, принцезе Марине, са принцом Џорџом, војводом од Кента.

У то време је Филип, рођен на Крфу, био грчки и дански принц. Имао је 13 година, а принцеза Елизабета само осам. Поново су се видјели пет година касније, 1939. године у школи "Ројал Навал колеџ".

Према речима Елизабетине гувернанте Марион Крофорд, принцезу је привукао изглед принца Филипа. Она је у својим мемоарима писала да би принцеза постала црвена у лицу када би га видјела.

Још једна особа која је примјетила да се принцези допада Филип била је њена рођака Маргарет Роудс, која је у својој биографији забиљежила да је принцеза била заиста заљубљена од самог почетка.

Стриц принца Филипа написао је да је њихов први заједнички излазак "велики успјех". Након првог састанка, почели су да размјењују писма док је он служио у медитеранској и пацифичкој флоти током Другог свјетског рата.

Када је принц Филип вратио, затражио је од Елизабетиног оца, краља Џорџа ВИ, дозволу да је запроси.

Веридба је најављена за 9. јул 1947. године. Прстен за ову свечану прилику направио су драгуљар Филип Антробус користећи дијаманте из тијаре који су припадали Филиповој мајци, принцези Алис од Бетенберга.

Венчање је одржано само четири мјесеца након вјеридбе церемонијом у Вестминстерској палати, 20. новембра.

Принцеза Елизабета била је десета чланица краљевске породице која се вјенчала у Вестминстерској палати, која је уједно била и мјесто венчања војводе и војвоткиње од Кембриџа 2011. године.

Прије вјенчања, принц Филип је именован за војводу од Единбурга, поред тога што су му додељене још две титуле, гроф од Мерионета и барон Гринвич у лондонској грофовији.

Церемонији венчања присуствовало је две хиљаде гостију, а венчали су их надбискуп Кентерберија Џефри Фишер и надбискуп Јорка Кирил Гарбет.

Елизабетину вјенчаницу дизајнирао је сер Норман Хартнел. Венчаница дуга до пода имала је цветне и звјездане мотиве на себи, а била је инспирисана Ботичелијевом сликом "Примавера". Направљена од сатена и украшена са 10.000 бисера, имала је шлеп дугачак скоро два метра.

Пар је прославио платинасту, 70. годишњицу брака 2017. године и тог дана су се оглашавала звона у Вестминстерској опатији. Славље је употпуњено вечером са породицом и пријатељима у дворцу Винздор.

Принц Филип је 1953. године дочекао Тита у Лондону, присуствовао и његовој сахрани

Принц Филип, војвода од Единбурга и супруг краљице Елизабете ИИ, преминуо је, а током дугог живота имао је прилике и да угости, али и да испрати на вјечни починак некадашњег предсједника Југославије, маршала Јосипа Броза Тита.

Тито је 1953. године посјетио Лондон, а на почетку његове петодневне посјете дочекали су га војвода од Единбурга, премијер Винстон Черчил и министар спољних послова Ентони Иден.

Маршал Тито је у Лондон дошао по позиву британског министра спољних послова како би се ојачале везе двеју нација.

Смрт Јосипа Броза Тита, доживотног предсједника СФР Југославије и Савеза комуниста Југославије, 4. маја 1980. године био је један од најпреломнијих тренутака у историји Југославије. Многи историчари овај догађај сматрају за почетак распада Југославије. Његова сахрана одржана је 8. маја 1980. године.

Присуствовало јој је 209 делегација из 128 земаља свијета и званично је најпосјећенија сахрана неког државника у историји. Међу њима је био и принц Филип. Тито је сахрањен у бившој зимској башти своје резиденције, у "Кући цвећа" и његов гроб је посетило више од 17 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана