Комитет за социјална питања Савјета Европе: Oдлазак родитеља на рад у иностранство лош по дјецу

Срна
Комитет за социјална питања Савјета Европе: Oдлазак родитеља на рад у иностранство лош по дјецу

САРАЈЕВО - Чланови Комитета за социјална питања, здравство и одрживи развој при Парламентарној скупштини Савјета Европе усвојили нацрте извјештаја, резолуције и препорука о посљедицама које по дјецу оставља то што њихови родитељи одлазе у друге земље у потрази за послом.

На видео-састанку Комитета учествовала је члан Делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ, саопштено је из парламента БиХ.

Током дискусије је речено да се рад на проналаску рјешења за овај проблем сматра веома значајним имајући у виду да у неким земљама чланицама једна трећина одраслих ради у иностранству, због чега је огроман број дјеце одвојен од родитеља, што за посљедицу има недостатк основне његе, заштите и подршке.

Видео–састанак почео је усвајањем Нацрта извјештаја и Нацрта препорука о теми “Вјештачка интелигенција у здравственој заштити: медицински, правни и етички изазови пред нама”, у којем је наглашен значај регулисања овог питања у времену пандемије вируса корона, при чему треба водити рачуна о поштовању међународних стандарда у области заштите података појединаца.

Након расправе о проблематици старатељства над дјецом миграната без пратње и над одвојеном дјецом мигранта, усвојен је Нацрт мишљења које наглашава хитност рјешавања овог изазова због значајних миграција које се тренутно дешавају у земљама чланицама.

Разматрана је и изложеност ове популације различитим облицима нарушавања основних људских права, што захтијева да рјешења буду саставни дио националног система заштите дјеце, који би требао подједнако заштитити сву дјецу, без обзира на њихово држављанство или миграциони статус.

У оквиру расправе о програму рада и приоритетима, чланови Комитета именовали су извјестиоце о теми “Оклијевање са вакцинацијом2, за питање утицаја пандемије ковид 19 на дјечија права, те извјестиоца о теми алтернативне бриге о дјеци миграната без пратње и о одвојеној дјеци миграната.

Одржана је и јавна расправа уз учешће стручњака о теми “Дискриминација лица са дуготрајном болешћу”, током које су назначени различити облици стигматизације са којима се суочавају лица која имају дуготрајне здравствене проблеме, те потреба за проналажењем адекватних модалитета за пружање подршке и системског одговора на овај изазов.

Наредна видео-сједница овог комитета планирана је за 16. октобар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана