Колекција вискија вриједна 12,5 милиона евра

Agencije
Колекција вискија вриједна 12,5 милиона евра

Вијетнамски бизнисмен Виет Нгујен Дин Туан власник је највриједније колекције вискија на свијету, а информацију је потврдила и Гинисова књига рекорда.

Виет у власништву има 535 најрјеђих, најстаријих и најфинијих боца шкотског и јапанског вискија.

Стручњаци компанија Rare Whiskey 101 (RW101) вриједност збирке процијенили су на приближно 12,5 милиона евра, а рекорд је потврђен и у Гинисовој књизи рекорда.

Виет је власник комплетне колекције Macallan Fine and Rare вискија, укључујући и ону из 1926. године. Те године је произведено само 40 боца, а Виет их посједује чак три.

Боца The Macallana 1926. недавно је продата за готово 1,75 милиона долара.

У Виетовој је колекцији и једна од само 12 постојећих боца најстаријег Bowmore вискија. Слична је боца недавно на аукцији продата за око 350.000 евра.

Има и једну од само 24 боце старог Springbank-а из 1919. године.

Виет скупља ријетке и старе боце вискија већ дуже од 20 година. Све су под кључем у салону вискија која се налази у његовом дому, а поносни власник намјерава да прошири колекцију.

Вриједност боца одређена је на темељу података о томе за колико би се оне објективно могле продати на аукцији у Великој Британији.

"За мене је скупљање боца вискија чиста страст. Сваки слободан тренутак користим да бих претраживао интернет странице на којима се на аукцијама нуде ријетке и познате врсте вискија из цијелог света. А када је у питању моја колекција, не намјеравам да продам ниједну, али баш ниједну боцу. Заправо, наставићу 'лов' на још старије и рјеђе боце", рекао је Виет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана