Како бебе да лакше преживе вреле љетне дане

ГС
Како бебе да лакше преживе вреле љетне дане

Бебе не могу да се пожале да им је вруће, зато је важно да се расхлађују када температура напољу пређе 30 степени.

Колико велике врућине могу бити опасне за најмлађе?

Јелена Васојевић из саветовалишта “Хало беба” каже да их у овим топлим данима најчешће зову родитељи са љетовања чије бебе имају дигестивне проблеме, проливе и повраћања, а јављају се и температуре, као и да се дешава да дјеца имају сунчаницу. Истиче да ако родитељи примјете да је беба дехидрирала треба одмах да се јаве љекару. Даје и корисне савјете како најмлађи да поднесу вреле дане.

 

Да ли бебама треба давати више воде

Сви треба да уносимо више течности када су велике врућине.

Занимљиво је да мајчино млијеко током летњих мјесеци има другачији састав него током зиме. Као што се ми током љета хранимо лакше, тако и мајчино млијеко током љета буде богатије водом.

Теоретски није потребно нон-стоп дијетету давати воду, али ако родитељ процијени да је у стану где беба борави топлије, треба понудити воду и бебама које доје. Бебама које су на млијечним формулама обавезно је давати воду.

Нудите често деци воду, чак и већој деци када сами почну да је пију, јер се неће сјетити сами.

 

Да ли мењати исхрану

До годину дана мајчино млијеко је нешто што је приоритет за бебу, јер је оно увек доступно, идеалне је температуре и састава.

Родитељи који бебе хране млијечном формулом треба да воде рачуна о припреми током љетњих мјесеци, јер она не смије да стоји, посебно не на температури већој од 25 степени. Максимум стајања млијечне формуле је 20 до 30 минута, не дуже од тога. Дакле, не може се на путовања носити припремљења млијечна формула.

Када је реч о кашицама, свакако је савијет спремати их самостално од свежег воћа и поврћа, али је на путовањима лакше и практичније носити куповне кашице.

Такође, треба често мијењати воду у флашицама, а препорука је и да оне буду стаклене, а не пластичне.

Код деце старије од годину дана исхрана треба да се прилагоди, у врелим данима потребна је лакша исхрана која се лакше вари. Супице су добар избор, само да нису претопле, као и доста воћа и поврћа.

 

Смије ли се укључивати клима ако је беба у стану

Клима уређаја се не треба плашити. Климу треба укључивати чак и када је у стану новорођенче, али температура не треба да буде ниже постављена од 24 степена.

Не треба клима директно да дува у бебу. Идеално би било да се једна просторија расхлади, а да та хладноћа циркулише кроз просторију у којој беба највише борави.

Они који немају клима уређаје могу да се послуже вентилаторима, али ни он не треба директно да дува у дијете.

Треба замрачити просторију, да беба не буде на директном удару сунца.

 

Треба ли бебе изводити напоље

Пре изласка напоље, родитељи треба да искључе климу и отворе прозор да се дијете прилагоди спољашњој температури.

Када родитељи возе бебе у колицима, посебно бебе млађе од три мијесеца, не треба ставити пелену преко колица, јер се прекида доток ваздуха, а бебе се брже угреју.

Кишобрани и сунцобрани на колицима су препоручљиви, али не треба шетати дјецу да сунце бије директно у њих.

Бебама су стално хладне руке и ноге и то није мјерило да им је топло или хладно, треба пипнути образе и чело да се види да ли им је превруће.

 

Када је беба спремна за љетовање

Првих пар мјесеци бебе се прилагођавају условима живота ван стомака и баш због тога прва три мијесеца није препоручљиво водити бебу на путовање.

 

Од три мјесеца до годину дана бебе могу на пут, али је за њих пријатнији одмор на планини или ријеци, где је мирније у љетњем периоду.

Бебама не пријају врућине у најтоплијем дијелу дана, па би родитељи већи део дана на мору проводили у затвореном простору.

Дјеца старија од годину дана могу да иду на љетовање.

 

Који су проблеми са кожом беба у летњем периоду

Дјечија кожа је тања, кожа главе је тања и они се брже прегреју него одрасли, посебно бебе млађе од годину дана.

Бебина кожа је осетљивија и често се у љетњим мјесецима јављају осипи, посебно у пеленској регији. Поред тога, јављају се осипи на врату и испод пазуха.

Честе су и реакције на хлор због купања у базену. Није препорука да се бебе купају у хлорисаној и стајаћој води.

Добра алтернатива за расхлађивање је неки мањи базен или лавор у дворишту или на тераси, преноси РТС-рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана