Имате алергије? Ових седам савјета за чишћење куће може вам помоћи

ГС
Имате алергије? Ових седам савјета за чишћење куће може вам помоћи

Ако ви или неко у вашем дому патите од цјелогодишњих или сезонских алергија или астме, симптоме можете смањити правилним чишћењем куће како бисте смањили или уклонили алергене.

 У наставку вам доносимо седам савјета за чишћење који вам могу бити од помоћи у борби против алергије.

Пажљиво одаберите свој усисивач

Врста усисивача коју купите чини велику разлику у смањењу алергена. Одлучите се за ХЕПА филтер усисивач с финим честицама или користите двоструку врећицу да ухватите што више честица. Добар избор је и усисивач без врећице који има затворену станицу за чишћење која аутоматски празни канту за сакупљање.

Ако је ваш циљ избјегавање алергена, размислите о роботском систему за усисавање и брисање који нуди континуирано ноћно чишћење док нисте у просторији. Друга опција коју вриједи истражити је усисивач за дезинфекцију алергена на тканину који користи ултраљубичасто свјетло да убије гриње и бактерије, а затим двоструки систем филтрације за уклањање 99,9 посто починитеља с површина тканине.

Заштитите се

Одлучите се за маске које се могу прати или за једнократну употребу. Избјегавајте рукавице од латекса, умјесто тога одаберите гумене рукавице обложене памуком како бисте спријечили иритацију коже.

Оперите крпе и крпе од микровлакана

Крпе од микровлакана, посебно када су влажне, привлаче прашину боље од памука или папирних марамица, што их чини добрим избором за чишћење свих врста површина. Међутим, као резултат тога, потребно их је што прије темељито опрати у врућој води. Слично томе, планирајте да оперете крпе с зогера након сваке употребе. Потражите алате за брисање са одвојивим главама које се могу бацити у машину за прање.

Бирајте детерџенте без боје и мириса

За прање веша бирајте детерџенте и друге производе за уклањање мрља који су без боја и мириса. Истраживања су показала да је боја често кривац за иритацију коже. За чишћење потражите средства за чишћење без мириса и користите природне производе попут дестилираног бијелог оцта, соде бикарбоне и лимуновог сока.

Фокусирајте се на кревете и постељину

Перите постељину, јастучнице и деке најмање једном седмично у врућој води. Ако сте алергични, никада немојте вјешати постељину напољу да се осуши. Спољни полен ће ући са чаршавима. Одаберите прекриваче или јоргане који се могу прати и ставите јастуке, душеке и опруге у навлаке отпорне на гриње.

Ријешите се влаге

Зауставите и уклоните влагу, посебно у купаоницама, домаћим или комерцијалним средствима за чишћење. Увијек пажљиво прочитајте упуте и никад не мијешајте различите хемикалије. Стекните навику да покрећете вентилатор или отварате прозор када се купате или туширате. Након сваке употребе осушите каду или туш кабину пешкиром. Увијек окачите пешкире да се осуше и често перите постељину како бисте ограничили раст плијесни.

Избјегавајте производе који могу изазвати алергију

Нажалост, неки производи за чишћење могу бити иритирајући и узроковати исте симптоме као алерген. Одаберите производе за чишћење који садрже најмање могућих хемикалија и ограничите излагање овим потенцијално иритантним хемикалијама: амонијак, Д-лимонен, формалдехид, натријум хипохлорит, натријум лаурил сулфат итд, пренопси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана