Илон Маск тврди да ће први становници Марса живјети у стакленим куполама

Кликс
Foto: Кликс

Директор компаније SpaceX Илон Мaск је открио своју визију која се односи на прву цивилизацију на Марсу.

Мaск планира мисију на Марс извести у овој деценији, а циљ му је и да помогне у успостављању колоније од милион људи на Црвеној планети до 2050. године. Он је одговорио на питање о насељавању Марса, односно да ли ће бити насељен након тераформисања или на други начин.

"Људи ће прво живјети у стакленим куполама. Касније ће доћи до тераформисања како би се могао одржавати живот као на Земљи", рекао је Маск.

Научници су дуго замишљали и проучавали могућност тераформирања Марса како би се омогућила атмосфера у којој људи могу дисати. Маск тврди да то неће бити брз процес, те да ће први становници Марса бити овисни о базама како би преживјели.

"Трансформација ће бити спора и неће се догодити у нашем времену. Међутим, можемо успоставити базу на Марсу. Будуће генерације ће барем бити импресиониране докле смо дошли када буду откривали наше рушевине", додао је Маск.

Прошле године је Маск рекао да је потребно хиљаду Starshipa, 100 који ће понијети 100 тона терета сваке двије године, како би на Марсу био успостављен одрживи град.

Трансформисање Црвене планете ће бити наредни корак након успостављања колоније, али то ће бити огроман подухват.

Постоје и они који сматрају да је тераформирање немогуће, јер наводно на Марсу нема довољно воде и других извора који су потребни за тај циљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана