Грешком бацио хард диск са биткоинима вриједним 270 милиона долара

РТС
Foto: Фејсбук/Илустрација

Британац Џејмс Ховелс, који је грешком у смеће бацио хард диск са 7.500 биткоина вриједних 270 милиона долара, нуди 70 милиона локалним властима да му дозволе да ископа депонију, пише ЦНН.

Послије приче о њемачком програмеру који је заборавио лозинку налога на којем има 220 милиона долара у биткоинима, долази још једна слична прича само са друге стране Атлантика.

Британски ИТ стручњак је грешком бацио хард диск још 2013. године, а до 7.500 биткоина је дошао "рударећи" за њима четири године раније када криптовалута није много вриједила.

Када је вриједност биткоина, међутим, почела да расте Џејмс је потражио хард диск, али на његову жалост открио да га је грешком бацио.

Са протоком времена и вриједност биткоина је само скакала, сада достижући 37.000 долара, а Ховелс је контактирао градске власти Њупорта у Велсу и затражио дозволу од њих да откопа дио депоније на којем се, како вјерује, налази и његов 270 милиона вриједан хард диск.

Уколико га пронађе, Ховелс је понудио градским властима четвртину укупне вредности биткоина.

Биткоин је 2009. године створио анонимни програмер или група програмера под алијасом Сатоши Накамото. Они су у ствари рачунарске датотеке које се чувају у дигиталном новчанику на хард диску и могу да се користе као средство плаћања, наводи ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана