Док се рођаци Есме Реџепове отимају око њеног наслиједства, свих 47 дjеце ћути

alo.rs
Док се рођаци Есме Реџепове отимају око њеног наслиједства, свих 47 дjеце ћути

Прије око десет година пјевачица Есма Реџепова радовала се што ће једног дана отворити Дом хуманости - како је требало да се зове музеј у њеној породичној кући у скопском насељу Шутка. На питање кад ће довршити Музеј и дом, Есма је 2004. године рекла:

- Старији људи знају да кажу: 'Немој никад одмах довршити кућу. Остави барем нешто недовршено да имаш разлога да живиш.' Али бих ипак жељела барем ове године да довршим Дом хуманости, како ће се звати музеј.

Пјевачица и њен супруг Стево Теодосиевски током живота усвојили су четрдесетседморо ромске дјеце, а Есма, која је имала велику породицу, финансијски је помагала и дјеци своје браће и сестара и бринула се о њима.

Међутим, након њене смрти дошло је до бројних проблема око подијеле насљедства.

Подсјетимо, Есма Реџепова преминула је 11. децембра 2016. године, док је у јуну исте године почела је да пише тестамент. Најавила је да ће Музеј оставити Македонији, али око куће су почели да се отимају наслиједници. Како се наводи, почела је да се води битка између Хуманитарне задруге Есма и Стево Теодосиевски, којој је требало да припадне кућа и која је затим требало да постане власништво државе.

Међутим, томе су се успротивили пјевачицини наслиједници, али међу њима није било никога од Есмине усвојене дјеце. Они никад нису тражили наслиједна права, али су то учинили Есмини рођаци - дјеца и унуци њене браће и сестара. Иза пјевачице остало је право богатство и у интелектуалном власништву јер је Есма Реџепова била звијезда чији су се ЦД-ови продавали у цијелој Европи. Тако су, осим на некретнине, рођаци полагали право и на ауторска права и награде од извођења њене музике, што им нико није оспоравао, али и на кућу коју је пјевачица жељела да поклони својој домовини.

Прва се, како се даље наводи, на друштвеној мрежи Фејсбук јавила Васка Јанковска, пјевачица из бенда Горана Бреговића, која је рекла да сумња у истинитост Есминог тестамента и да би ауторска права требало да припадну Симеону Атанасову, који је Есму пратио на свим концертима и наступима и бринуо о њеној каријери након смрти супруга Стеве.

Такође, Есмина браћа, њихова дјеца и унуци најавили су судско оспоравање тестамента и борбу за Есмину кућу. Тако је Аднан Реџепов, унук Есминог брата, поручио из Њемачке преко једног магазина да ће тражити своја права и тужити хуманитарну задругу за узурпирање имовине и лажирање тестамента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана