Знојење спречава многе нежељене процесе у организму

Агенције
Знојење спречава многе нежељене процесе у организму

Екрине знојне жлијезде налазе се по читавом тијелу, а најгушће су распоређене по длановима и табанима и њихова улога је да луче зној без мириса који се углавном састоји од воде, соли и електролита.

Знојење представља важан природан процес који омогућава тијелу да остане свјеже. Стручњаци верују да знојење допиноси целокупном здрављу, и спречава многе нежељене процесе у организму.

Апокрине знојне жлијезде су десет пута веће од екриних, и налазе се у подручјима са највише фоликула длаке, попут власишта, пазуха и препона. Оне стварају течност натопљену масноћом која се обично излучује током емоционалног стреса.

Регулише температуру

Када порасте тјелесна температура, тијело се аутоматски ослобађа зноја како би се лакше охладило. То контролише аутономни нервни систем, који се не може свијесно контролисати. Међутим, емоције попут љутње, страха, нервозе и тјескобе такође могу да проузрокују знојење.

Смањује инфекције коже

Екрине жлијезде луче антимикробни пептид назван дермцидин, који помаже да се смањи број одрживих бактерија на површини коже, што доприноси смањењу ризика од настанка кожних инфекција.

Недавна студија открила је да особама које пате од атопијског дерматитиса, који је повезан са вирусним и бактеријским инфекцијама коже, може да недостаје дермцидин у зноју, чиме се смањује способност коже да се бори са инфекцијом.

Помаже у уклањању токсина

Кожа елиминише токсине из тијела, као што то раде бубрези, јетра и дебело цријево. То је највећи орган људског тела кроз који пролазе нечистоће у облику зноја.

Смањује ризик од настанка бубрежног каменца

Особе које вјежбају, више се зноје и избацују вишак соли. Со не одлази у бубреге, гдје се због тога развијај бубрежни каменац. Они који више вјежбају пију и више воде, што доприноси смањеном ризику од настанка бубрежног каменца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана