Знате ли зашто ваш организам стално жуди за шећером

ГС
Foto: Илустрација

Прекомјеран унос шећера може довести до низа здравствених проблема укључујући дијабетес и болести срца.

 Због тога би било пожељно уносити мање количине шећера.

Међутим, веома тешко је контролисати жељу за шећером.Стручњаци су открили су зашто се јавља жеља за шећером.

Навике

Како се испоставило, жудња за шећером често је посљедица кондиционирања с временом. Другим ријечима, то је навика."Имате стимуланс, понашање и награду. У случају жудње за шећером, стимуланс би могао бити завршетак вечере, понашање је једење слаткиша, а награда је како се осјећате - у овом случају добро", каже др. Крупаин.Хормон за угодан осјећај који се ослобађа након уживања у омиљеном десерту зове се допамин, а хормон који регулира разину шећера у крви зове се инзулин."Кад једемо шећер, инзулин се повећава у примитивним дијеловима нашег мозга, што је наш пут до награде.

То узрокује повећање ослобађања допамина, због чега се осјећамо добро и претвара наше понашање конзумирања шећера у навику", казао је.Како би отклонио навику претјераног уживања у слаткишима након јела, др. Крупаин предлаже проналажење здраве, замјенске навике након вечере како би "репрограмирали ваш мозак".То може укључивати ​​телефонски разговор с пријатељем, гледање омиљене емисије или опуштајуће купање. Такође, висококвалитетни слаткиши без умјетних ствари могу бити замјена слаткиша ниже квалитете.

Хормони глади

"Други разлог зашто можда жудите за слаткишима могао би бити повезан с грелином, који је хормон глади", каже др. Оз.Не једете довољно или не одржавате уравнотежену прехрану неколико је разлога зашто ваше тијело можда не ослобађа довољно грелина."Студија проведена на мишевима показала је да су мишеви који немају ген за грелин рецептор јели мање слатке посластице након пуног оброка, што је учинило глодавце с геном рецептора грелина још увијек нетакнутим", каже др. Оз.

Уношење здравих угљикохидрата може помоћи. Како би ваш шећер у крви био уравнотежен, др. Оз препоручује да једете здраву количину протеина и хране богате влакнима, то ће вам дати гориво које вам је потребно без скокова шећера у крви."Здрави угљикохидрати углавном се састоје од поврћа попут мркве, бураније, гљива, лука, парадајза и паприке", каже др. Оз.

Низак ниво серотонина

Ако сте се икада запитали зашто бисте се могли осјећати као да се након тешког дана морате препустити сладоледу, то може имати везе с вашим разинама серотонина. Серотонин помаже у регулацији расположења, па је потпуно логично да наше тијело жуди за њим када смо анксиозни, под стресом или депресивни."Познато је да нижи нивои серотонина у мозгу узрокују жудњу за шећером.

Дијете богате шећером побољшавају расположење и ублажавају анксиозност", додаје.Знамо да је то лакше рећи него учинити, али управљање анксиозношћу и стресом дефинитивно може помоћи у сузбијању те жеље за шећером."Ниво кортизола расте под стресом и може узроковати да будете гладнији, потичући жељу за шећером", каже Оз.Како би управљао нивоом стреса, др. Оз предлаже вјежбање јоге, медитацију, слушање музике или покушај учења других техника опуштања.Недостатак снаКада сте се задњи пут заиста добро наспавали?

Да је то било прије неког времена, то би дефинитивно могло допринијети вашој жељи за шећером."Недостатак сна повезан је с преједањем, посебно с прекомјерном конзумацијом нездраве хране", каже др. Црупаин.Покушајте заспати око осам сати ноћу како бисте имали мању вјероватноћу да ћете се прејести слаткишима.

Недостатак хранљивих материја

Ако вам се заврти у глави без шећера или имате хронично јаку жељу, вријеме је да позовете стручњака јер би то могло указивати ​​на дубљи проблем. На примјер, могу настати због неравнотеже шећера у крви, попут хипогликемије.

Међутим, немојте одмах доносити закључке. Када вашем тијелу недостају одређени минерали који су укључени у регулацију разине инзулина, то би могло утјецати и на вашу жељу за слатким. На примјер, када наше тијело не добива довољно магнезија, имат ће проблема с довођењем енергије у станице и жудит ће за шећером како би помогао у подизању разине енергије.Било да се ради о недостатку у прехрани или дубљем здравственом проблему, најбоље је конзултирати се са стручњаком.

Они вам могу помоћи да утврдите шта вам недостаје, колико вам је потребно и осигурати да недостатак храњивих твари не доводи до даљњих проблема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана