Жене најчешће пате од недостатка ова четири минерала

Агенције
Жене најчешће пате од недостатка ова четири минерала

Минерали су једни од најважнијих састојака у људском организму, а жене су осјетљивије на њихов недостатак.

Због честих дијета, животних навика или обилних менструација, неке жене чешће муче муку са недостатком неопходних нутријената.

Гвожђе

Гвожђе је минерал неопходан за имунитет и нормалан рад организма.

Помаже и у производњи хемоглобина, протеина у црвеним крвним зрнцима који помажу у преношењу кисеоника тијелом, те претвара храну у енергију.

Такође, обилна менструација може да утиче на ниво гвожђа у крви, као и тип исхране. Женама у перименопаузи треба 27 милиграма гвожђа дневно, док тијело трудница боље апсорбује гвожђе из хране, па се ријеђе јавља дефицит, пише портал Ствар укуса.

Када контунуирано недостаје гвожђе долази до анемије, које се манифестује слиједећим симптомима-умор, кратак дах, срчане аритмије и губитак косе.

Препоручује се да конзумирамо намирнице попут јаја, броколија, цвекле, спанаћа, пилеће џигерице, као и храну богату витамином Ц јер он поспјешује апсорпцију.Са друге стране, треба избјегавати чај.

Ни вишак гвожђа у организму није добар јер води до проблема с јетром.

Калцијум

Калцијум је важан за функционирање мишића, срца и ензима. Али, двије трећине жена не добија довољно овог минерала путем исхране, показала је студија из 2015. године.

Иако млијечни производи могу да узрокују алергијске реакције или интолеранцију код неких, постоје намирнице које их могу адекватно замјенити. Највећи проблем који може да изазове недостатак овог минерала јесте остеопороза и губитак густине костију који у каснијим годинама повећава ризик од ломова.

Препоручена дневна количина калцијума је 1000 милиграма које добијамо конзумирањем млијечних производа и конзервиране рибе.

Такође, печурке су богате витамином Д који помаже у апсорпцији калцијума, а умјерено излагање сунцу ће повећати залихе витамина Д у телу.

Магнезијум

Магнезијум је укључен у производњу енергије из хране, помаже у обнављању тијела и његовом расту па стога често спортисти узимају производе који садрже магнезијум.

Истраживање из 2018. године наводи како се без довољног нивоа магнезијума у тијелу не може да метаболизиује витамин Д. Сваког дана тијелу треба 310 до 320 милиграма магнезијума.

Намирнице пуне магнезијума су житарице, сјеменке, поврће, месо и производи животињског поријекла.

Само шоља авокада садржи 44 милиграма. Недостатак магнезијума у тијелу доводи до умора, мучнине, осјећаја трнаца и грчења мишића.

Витамин Б12

Ријеч је о витамину који помаже у обнови живчаних ћелија, те у производњи енергије и формирању црвених крвних зрнаца, а препоручени дневни унос је око 2,4 милиграма.

Највише га има у месу, млијеку, сиру и јајима, па уколико вам је исхрана базирана само на поврћу, може бити изазовно постићи потребан унос, а ту могу помоћи производи на бази соје, те замјена за месо.

Током трудноће Б12 витамин има важну улогу у развоју бебина живчаног система, а апсорпцију витамина помажу фолати из фолне киселине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана