Жене које не конзумирају довољно црвеног меса би могле добити анемију и остеопорозу

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Младе жене које конузумирају малу количину црвеног меса и млијечних производа би се касније у животу могле сусрести са здравственим проблемима, показало је ново истраживање.

Професор Иан Гивенс с Универзитета Reading у Енглеској казао је да половина дјевојчица, односно дјевојака у доби од 11 до 18 година конзумира недовољно јода, калција и цинка.

Истакао је да су жене изложеније ризику од развоја нутритивних недостатака у односу на мушкарце зато што су поруке о негативним ефектима конзумирања меса и млијечних производа углавном усмјерене према њима.Гивенс је такођер истакао да постоји велики број разлога за смањење уноса меса, али да ипак требате бити на опрезу уколико одлучите практиковати биљну исхрану."

Тинејџерске године су кључне за развој костију. Уколико у том периоду не једете довољно корисних састојака, постаће склони ломовима", казао је.Нутриционистица Анна Мапсон рекла је да мањак нутријената узрокује озбиљне здравствене проблеме као што су анемија и остеопороза, преноси Кликс.

 Иако је могуће јести уравнотежену веганску исхрану, претходно је потребно направити детаљан план о томе којим храњивим тварима ћете замијенити месо и млијечне производе."Напримјер, вегетеријанци не узимају омегу 3, која је нарочито важна за здравље мозга. Докосахексаеноична киселина (ДХА) је неопходна за његово нормално функционисање" , додала је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана