Зашто жене старе брже од мушкараца

nezavisne
Foto: pixabay

Чињеница је да жене старе брже од мушкараца, а за то постоји 5 озбиљних разлога:

Жене пате од стреса више од мушкараца

Жене су склоније менталним сломовима, посебно ако су везане за посао, каже др Џудит Мохринг. Осим тога, хормонска разлика је оно што све објашњава. Хормонске флуктуације су повезане са депресијом. Штавише, сезонски афективни поремећај више погађа жене него мушкарце. Стални стрес неминовно доводи до прераног старења.

Жене које су се породиле брже старе

Истраживања спроведена на Универзитету Џорџ Мејсон доказала је да трудноћа чини да жена изгледа 11 година старије. Ствар је у томе да жене које су родиле имају краће тјеломјере од оних које никада нису имале дјецу. Што су вам тјеломјери краћи, изгледате старије. Осим тога, стрес током трудноће није ријеткост, што такође убрзава процес старења.

Мушка кожа је дебља

Према дерматолозима, мушка кожа је 25 одсто дебља од женске коже. Проценат се може разликовати од особе до особе, али општа цифра остаје иста. Међутим, иако је на мушким лицима мање бора, оне које су ту су дубље од женских.

Нивои тестостерона су различити

Естроген је одговоран за младалачко женско лице, док је тестостерон типичан за мушкарце. Висок ниво тестостерона успорава старење. Иако естроген такође служи као хормон против старења, његова производња опада брже од производње тестостерона. Зато жене прве добију боре.

Менопауза узима свој данак

Губитак хормона током менопаузе убрзава процес старења. Када жене пролазе кроз менопаузу, њихова тијела престају да производе количину колагена као некада. Ово узрокује губитак еластичности коже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана