Зашто се послије бријања појављују црвене тачкице на тијелу

ГС
Foto: Woman photo created by drobotdean - www.freepik.com

Дешава вам се након сваке депилације исто – појаве вам се црвене тачкице по дијелу тијела који сте депилирале. Оне, осим што су прилично ружна појава на самој кожи, знају да пецкају и боле. Већина оних који се брију, суочила се са тачкицама које избију након "скидања" длака, али мало је оних који знају зашто се оне појављују.

Када оставите бријач у тушу, излажете га гомили бактерија, а које се размножавају захваљујући топлој и влажној средини купатила. То се касније манифестује на кожи и узрокује појаву црвених тачкица и ситних бубуљица. Стари бријачи често покупе и сапун и ситне длачице, што значи још већи број бактерија.

Ипак, не паничите, јер постоје начини да избјегнете "непозване посјетиоце". Бритвице редовно мијењајте, јер то зауставља ширење бактерија. Дерматолози, у зависности од тога колико често се бријете и колико су вам густе длачице, препоручују да бритвице мијењате на сваких пет до седам бријања.

Уколико вам нова бритвица није при руци, прво оперите кожу и жилет сапуницом и водом да бисте се ослободили прљавштине и мртвих ћелија на површини коже. Уколико се ипак оспете, на ноге ставите топао пешкир, преноси Минимагазин.инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана