Зашто не смијете игнорисати упалу синуса?

Agencije
Зашто не смијете игнорисати упалу синуса?

Имате честе главобоље, отечени сте и не можете да дишете на нос, али немате никакве друге симптоме грипе и прехладе? Можда зато што се и не ради о њима. Често је узрочник овакве главобоље синуситис, за који не сматрамо да је нешто озбиљно и рачунамо да ће проћи сам од себе, али није увијек тако.

 

Ако се адекватно не лијечи, ово стање може постати проблематично, нарочито што свакога од нас главобоља спречава да функционише како треба.

Акутни синуситис најчешће је узрокован прехладом, док су остали узрочници бактерије, алергије и гљивичне инфекције. Овај проблем можете препознати по отежаном дисању, отеченом лицу и подручју око очију, а може се јавити и главобоља у чеоном дијелу главе.

Нос који цури у комбинацији са болом и осјећајем притиска може бити индикатор синуситиса, стања изазваног упаљеним и отеченим синусима. Овај бол се углавном појача када се особа нагне главом према доле, а ако траје дуже од три дана и уз то добијете температуру, потребно је да се обрадите љекару.

Ако се оваква упала не излијечи како треба, постоји могућност да се понавља. Ако се појави више од четири пута годишње или траје око три мјесеца, синуситис је дефинисан као хроничан. Први симптоми синуситиса су носни канали које је зачепила слуз. У влажним носним каналима, у којима нема довољно ваздуха лако се развијају бактерије које су узрочници ове болести, и могу довести до упале.

Ово стање може бити изазвано инфекцијом, али и носним абнормалностима, попут девијације, израслина на носу или неправилног облика носне шупљине.

Потребно је пратити своје стање и адекватно га лијечити уз консултацију љекара, јер је константна главобоља уз отежано дисање добро познат непријатељ на путу да нормално функционишемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана