Зашто не бисте требали интензивно тренирати непосредно прије спавања

ГС
Foto: ГС

Истраживање Универзитета Конкордија показало је да не бисте требали интензивно тренирати непосредно прије одласка у кревет јер ће вам требати више времена да утонете у сан.

Негативно ће утјецати на РЕМ (Rapid Eye Movement) фазу сна коју, како сам назив говори, карактерише убрзано кретање очију десно-лијево и смиривање тијела. Ова фаза је значајна зато што је повезана са когнитивним функцијама, односно са способношћу памћења, перцепције, учења итд.

"Наше истраживање такођер је показало да са вјежбањем требате завршити два сата прије спавања јер ће сан бити квалитетнији и нећете се будити раније него што бисте требали", рекао је коаутор истраживања Еммануел Фримпонг.

Тим је користио податке из 15 објављених студија како би утврдио како једна серија интензивног вјежбања утјече на здраве младе и средњовјечне људе. Закључили су да је најбоље вјежбати рано навечер, уколико је то могуће.  У том временском периоду требали бисте вјежбати од 30 до 60 минута. Вожња бицикла показала се као најбоља врста тјелесне активности.

Увијек вјежбајте у исто вријеме јер било каква врста промјене значајно ремети сан. Прије спавања избјегавајте конзумирање обилних брока и превелике количине воде

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана