Зашто настају подочњаци и како их се ријешити?

ГС
Foto: Илустрација

Иако је ту низ фактора, на појаву и нијансу подочњака највише утичу сам природни процес старења те прекомјерно излагање сунцу.

Управо ово посљедње утиче на убрзани нестанак и пропадање колагена и еластина, који су најважније компоненте младеначке коже.

"Подочњаци се обично развијају као резултат природног процеса старења. Како старимо, наше природне разине колагена се смањују, што повећава опуштеност коже и резултује стварањем финих линија и бора. Кожа такође постаје тања јер се губе колаген и еластин који кожу одржавају младом и еластичном. Танка кожа у подручју испод очију повећава видљивост крвних жила, узрокујући појаву тамних кругова", истакла је докторица из Њујорка, Мишел Грин.

Сунчева свјетлост и њезине штетне УВ зраке такође могу погоршати овај процес, додала је. Ту су и генетика, исцрпљеност, дехидрација, алергије те прекомјерно вријеме пред екраном.

На изглед лица утичу и генетски узроци, попут хиперпигментације, масних наслага испод очију и присутности сузних жлијезда које могу дати изглед врећица и подочњака. У тим случајевима креме могу побољшати ситуацију, но битне су и друге ствари, попут самог начина живота.

Један од практичних трикова које можемо направити сами је - хладна облога. Наиме, ниска температура облоге може привремено смањити натеченост и отицање. Навлажите крпу за прање хладном водом и прислоните је на подручје испод очију ре држите око 20 минута.

Можете на подочњаке прислонити металну жлицу, коју сте прије тога десетак минута држали у фрижидеру.

Врећице чаја такође су одличан облог због својих антиоксиданса и кофеина.

"Примјена врећица чаја на подручје испод очију може привремено смањити тамну нијансу и натеченост испод очију. Црни и зелени чај су најбоље опције за овај третман код куће јер антиоксиданси и кофеин, које ти чајеви садрже, пружају протуупалне предности и повећавају проток крви у том подручју", истакла је докторица

Савјетовала је да прокувате врећице чаја и пустите их да се потпуно охладе прије него што их ставите испод очију.

Ту су и третмани, серуми и креме, важно је да имају активне састојке као што су кофеин, Витамин Ц и ретинол. 

"Кофеин је изврстан састојак за борбу против појаве тамних подочњака или натечености. Има протуупална својства која могу умирити кожу и смањити натеченост. Такође је вазоконстриктор, што значи да потиче сужавање крвних жила. То учинковито смањује видљивост крвних жила испод очију, у коначници смањујући појаву тамних кругова", открила је Грин.

Витамин Ц игра улогу у синтези колагена у кожи. Повећана количина колагена може помоћи у згушњавању врло танке и њежне коже подочњака, помажући у уклањању тамних кругова, као и финих линија и бора. Уједно је препун антиоксиданса који штите кожу и пружају учинак посвјетљивања.

"Ретинол је дериват витамина А и моћан састојак за његу коже против старења. Стимулише производњу новог колагена те повећава брзину обнављања станица коже. Резултат је побољшање тонуса и текстуре коже, откривајући тен који је чврст, гладак, чист, здрав и освјежен", тумачи докторица, преноси 24сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана