Зашто је добро да спавате са својим љубимцем?

Г.С.
Зашто је добро да спавате са својим љубимцем?

Најновија истраживања показују да и ви и ваш љубимац имате користи од заједничког спавања. Уопште, врло је позитивно за животиње да спавају са њиховим власницима, и то зато што ти кућни љубимци обично имају виши ниво повjерења и чвршћу везу с њима, преноси ЦНН.

То је уједно и велик исказ повjерења с њихове стране. Осим тога, пси и мачке који су чвршће повезани са својим власницима имају додатне здравствене предности, укључујући повећање неуротрансмитера као што су окситоцин и допамин, односно хормона доброг расположења.

Спавање с кућним љубимцем неким људима помаже код здравствених тегоба.

“Људи који болују од депресије или анксиозности могу имати користи од тога да њихов љубимац лежи у кревету јер је кућни љубимац попут ‘великог јастука или великог ћебета’ па то удобно, умиљато, крзнено створење може да смањи анксиозност”, објашњава стручњакиња за спавање докторка Деј Даскупта, доценткиња клиничке медицине на Кек медицинском факултету на Универзитету Јужне Калифорније.

С друге стране, неким власницима кућних љубимаца савјетује се да не спавају с њима због “микробуђења”, односно испрекиданог сна и чешћих буђења. Животиње се могу окретати, лајати и на друге начине ометати сан, а све те активности могу да доведу до фрагментације сна, упозоравају стручњаци. То може узроковати и дубље проблеме јер ови мини прекиди ометају дубоки сан и узрокују ослобађање хормона стреса кортизола.

За оне који нису сигурни како би спавање с љубимцима дјеловало на квалитет њиховог сна, стручњаци препоручују да покушају да спавају с њима неколико ноћи заредом. И док су пси по правилу мирнији током ноћи, мачке би могле да буду већи проблем јер су “ноћне животиње” и чешће се помјерају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана