Зашто је добар црни чај?

Г.С.
Зашто је добар црни чај?

Црни чај је право благо и доприноси здрављу – смањује ризик од срчаног удара и дијабетеса, а помаже и у сузбијању неугодних мириса стопала!

 

Бољи рад срца

Чини се да конзумирање црног чаја може помоћи у раду срца те тако смањити ризик за мождани удар и друге болести, посебно ако пијете неколико шоља дневно. Студије показују да они који пију око три или више шоља црног чаја на дан могу смањити ризик од можданог удара и до 21 %. Можете наизмјенично пити зелени и црни чај током тједан дана, тако да можете имати другачији окус сваки дан.

Уклоните неугодан мирис стопала

Црни чај може ријешити воњ с ваших ногу због танинске киселине која је присутна у њему. Елиминише све бактерије због којих ваша стопала имају тај неугодан мирис, а такође може затворити поре тако да ћете се мање знојити што ће минимализирати и мирис. Да бисте користили овај кућни лијек, кувајте двије кесице чаја у литри воде 15 минута. Након тога уклоните кесице, а чај разриједите с 1/2 л воде. Отопину оставите да се мало охлади прије натапања стопала 15 минута до пола сата. То бисте требали радити свакодневно док мирис не нестане.

Смањује ризик од дијабетеса

Једно је истраживање показало да су старији људи на медитеранским острвима били под малим ризиком да оболе од дијабетеса због сталне конзумације црног чаја. Често су пили шољу или двије овог чаја (скоро свакодневно), а доказано је да је дјелотворан у спречавању настанка дијабетеса типа 2.

Појачава ваш имунолошки систем

Помаже у јачању вашег имунолошког система јер има висок капацитет радикалне апсорпције кисеоника.

Ублажава стрес

То је зато што црни чај садржи Л-теанин који вам помаже да пређете у опуштено и смирено стање. Пијење црног чаја може снизити ниво кортизола, тако да ћете имати бољи надзор над нивоом стреса. Конзумирајте умјерену количину овог чаја свакодневно и осјетићете велико побољшање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана