Зашто имате ноћне море? Неколико узрока и савјета

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Јело у сатима прије спавања је навика која ће сигурно изазвати поремећај сна и може довести до ноћних мора. Лош сан, лијекови, анксиозност… још су неки од разлога зашто вас муче ноћне море

Да ли сте икада имали дуги низ ноћних мора и нисте знали шта их изазива? Ако јесте, знате колико је то фрустрирајуће. Ноћ би требало да буде вријеме да се опустите и напуните батерије за сљедећи дан, а то је тешко када вас у стопу прате ваши страхови и анксиозности.

Неки прилично уобичајени, повезани фактори, према ријечима стручњака који су говорили за huffpost.com, могу изазвати ноћне море. Али, ту су и савјети који вам могу помоћи да смањите шансе за ноћну мору.

 

Алкохол, 'рекреативне' дроге, лијекови и суплементи

Ноћни излазак може бити веома забаван, али можда неће бити тако сјајно касније када покушавате да заспите. Иако вам алкохол у почетку може помоћи да дубоко заспите, како се ниво алкохола у крви смањује, дешава се обрнуто: плиткији сан и чешћа буђења. "Ово може довести до више РЕМ сна, што изазива ноћне море и живописне снове“, рекао је Фил Лолор, стручњак за спавање у компанији за душеке Дормео.

Антидепресиви и опиоиди такође могу повећати учесталост лоших снова. „Иако није сасвим јасно зашто се то дешава – још увијек толико тога не разумијемо о мозгу – повећан ниво неуротрансмитера, као што је допамин, који ове супстанце обезбјеђују, ствара промјене у начину на који сањамо, што често доводи до живописнијих снова, а самим тим и интензивнијих ноћних мора“, рекла је Верена Сен, стручњак за спавање која је истраживала сан и мозак скоро 15 година.

Мелатонин, додатак који вам може помоћи да заспите, може изазвати лоше снове. „Нема убједљивих доказа о томе како мелатонин утиче на наше снове; међутим, постоје везе са високим нивоима мелатонина који изазива ноћне море јер је мања вјероватноћа да ћете оставити довољно времена за прелаз између будности и спавања“, објаснио је Лолор.

Рјешење: И даље можете да попијете чашу вина увече (ако је то иначе здраво за вас). Само га попијте најмање четири сата пре спавања, каже Лолор.

Рјешавање проблема са лијековима и суплементима могло би бити мало теже, па стручњаци препоручују да о проблемима у вези са сном разговарате са љекаром.

 

Јело прије спавања

Оброк пред спавање може вам наштетити.

"То је зато што ће ваше тијело напорно радити на разградњи хране и слаће сигнале вашем мозгу да буде активнији, што може изазвати ноћне море", рекао је Лолор.

„Поред тога, храна може прекинути обрасце спавања због ноћног знојења и рефлукса киселине. Слаткиши и зачињена храна могу изазвати више можданих таласа; они су директно повезани са поремећајима сна." Верена Сен слаже се са овим мишљењем: „Без обзира на то шта једемо, што је оброк ближи времену за спавање, наше тијело ће теже радити на варењу док се одмарамо.

Јело у сатима прије спавања је навика која ће сигурно изазвати поремећај сна и може изазвати ноћне море“, рекла је она.

Рјешење: Појести нешто прије спавања може бити утјешно и чак може помоћи да заспите. Како помирити чињенице да вам храна и помаже и одмаже? Важно је вријеме када једете. Једите последњи оброк два до три сата прије спавања. Стручњаци препоручују намирнице са пуно протеина као што су пилетина, ћуретина, ораси и сјеменке. Такође се препоручују чајеви, нарочито чај од камилице и зелени чај, за смањење стреса.

 

Анксиозност и стрес

„Анксиозност и стрес изазвани трауматским или забрињавајућим ситуацијама могу изазвати ноћне море јер ће ваша подсвијест претворити страшне мисли у страшну или непријатну причу“, рекао је Лолор.

„Током спавања постоји повишена активност дијјелова мозга… Повећана активност, посебно у амигдали (која је дио мозга који се бави емоцијама) током РЕМ фазе сна, може да погорша емоције и на тај начин изазове ноћне море“, објаснио је Сен.

Рјешење: Важно је обезбиједити себи довољно сна јер недостатак сна може довести до стреса и ноћних мора. Логично је да ако вас муче ноћне море, пред спавање не треба да се занимате застрашујућим књигама, филмовима или игрицама јер могу да изазову реакцију вашег тијела „бори се или бјежи“. Вежбање, медитација, вођење дневника и тражење савета стручњака могу вам помоћи да се осећате емоционално опуштеније уопште и ноћу.

 

Спавање на леђима

Ако спавате на леђима, обратите пажњу: „Студије су показале да је већа вјероватноћа да ће они који спавају на леђима имати ноћне море“, рекао је Лолор. „Спавање на леђима може изазвати потешкоће са дисањем. Када сте у РЕМ фази, недостатак ваздуха може изазвати ноћне море, као што су гоњење, гушење или утапање.

Рјешење: Спавање на десној страни је најбољи положај. Можда несвјесно мијењате позе у којима спавате током ноћи и то је у реду.

Ни један савјет, јасно, није идеалан, али ако не можете стићи до савршенства, у реду је и ако постигнете напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана