"Зашто данас дјеца раније упражњавају секс, пију и пуше?"

Б92
"Зашто данас дјеца раније упражњавају секс, пију и пуше?"

Најновије истраживање о понашању дјеце школског узраста када је у питању њихово здравље шокирало је и изненадило многе родитеље у Србији. Подаци овог истраживања, наиме, показали су да је скоро сваки четврти ученик првог разреда средње школе већ имао сексуалне односе, чешће дјечаци него дјевојчице.

Док смо раније имали период који је био традиционалан, па се ступало у брак до 19. године, а самим тим се раније ступало у сексуалне односе, сада се то промјенило.

Данас на раније ступање у сексуалне односе не утиче њихова зрелост, већ то што одрасли немају довољно времена за њих или подразумијевају да дјеца много знају. Не смије се занемарити чињеница да су данашња дјеца информисанија од оне дјеце која су одрастала прије 10 година.

"Они гледају разне телевизијске програме, улазе на разне сајтове намерно или случајно. Деца су нам препуштена сама себи, а мислимо да су мали и незрели и да нема потребе да их оптерећујемо. Они преко различитих медија улећу у разна питања. Треба напоменути да деца и предшколског узраста се сусрећу са различитим сајтовима, желећи да погледају цртани филм. Нека деца кажу родитељима , нека не кажу. Добро је кад нам кажу", за Б92 говори Бранка Тишма, школски психолог.

На питања истраживања да ли су користили кондом при посљедњем сексуалном односу, четвртина ученика је одговорила одрично.

Резултати поменутог истраживања показују да је у Србији 14,5 одсто ученика петог и седмог разреда основних школа и првих разреда средњих школа пушило цигарете бар једном током живота. Проценат оних који су пробали цигарете у петом и седмом разреду је мањи, док је скоро сваки трећи средњошколац пробао цигарете.

„Има деце која почну да пуше у шестом, или у седмом и ако не исконтролишете, прошири се. Имате сусрет различитих супкултура и немамо јасан систем вредности, на нивоу друштва. Рецимо, за мене су проблем наргиле. То седмаци испробавају у великом броју", истиче Тишма.

У Србији се сваки четврти ученик петог, седмог и првог разреда средње школе опио бар једном у животу, а у претходних 30 дана 12,2 одсто њих.

За Б92 Бранка Тишма истиче да је комуникација најважнија и да родитељи не смију да потцењују њен значај.

„Родитељство се окренуло из ‘бринем о детету и припремам га за живот’ у ’сада се бринем о деци да их заштитим од свега и свачега’ и тако се праве пропусти. Родитељи треба да поставити јасне границе, сваки узраст има своја очекивања и зато је важно да те границе буду јасне. Али основа је комуникација, деца обожавају да причају, а ми смо то заборавили", закључује Тишма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана