Зашто ће Нови Зеланд до 2025. бити (заправо) једина обећана земља

ГС
Foto: Sciencephoto Profimedia

Вијест да омиљена и поштована премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн планира да искоријени пушење у тој земљи, недавно је обишла планету.

Прогресивна Влада Новог Зеланда није позната по популистичким обећањима, тако да иза ове одлуке стоји читав низ корака који би до 2025. године од Новог Зеланда направили прво мјесто на свијету без дуванског дима. Иако је Нови Зеланд до сада неријетко успијевао да бројне штетне појаве у друштву елиминише у рекордном року и устоличи свој статус „обећане земље“, многи су се запитали – колико је овај амбициозни план реалан, чак и за обећани Нови Зеланд?

Док на Новом Зеланду данас има око пола милиона пушача, на свијету их има преко милијарде, са тенденцијом раста, што је само још једном потврдило да поскупљење цигарета, рестриктивнији закони и ограничења, не дају очекивани ефекат. Ипак, научна истраживања спроведена посљедњих година, а која се баве концептом смањења штетности код пушења, дају ту реалну основу овом, још једном у низу амбициозних подухвата најпопуларније премијерке на свијету.

Непосредно прије него што је пандемија вируса корона постала једина и доминантна здравствена тема, научни центри широм свијета истраживали су концепт смањења штетности од пушења. Студија коју је у праскозорје пандемије објавио британски Универзитет Данди показала је да се већ у првом мјесецу преласка на такозване „вапинг“ уређаје код пушача смањио ризик од срчаног и можданог удара. Иако је урађена од стране британског универзитета, студија је објављена у магазину Америчког кардиолошког колеџа, јер се у том моменту Америка борила са другом „пандемијом” – пандемијом илегално модификованих течности за електронске цигарете, и била су јој потреба сва расположива средства да ту неочекивану кризу ријеши. Ова студија подигла је на ноге стручну јавност, и још једном покренула дискусију око дуванских алтернатива, њиховог потенцијала за јавно здравље и значаја јасне и ригорозне провјере свих производа који се стављају у продају. Да ово није једина студија која се бавила проблемом пушења и перспективом алтернатива, као и да су се у елиминацију овог проблема, укључиле и приватне компаније, и то на првом месту оне које су у његовој сржи, показало је још једно истраживање из 2018. године. Тада је компанија Philip Morris на трагу достизања своје визије свијета без дуванског дима, али и верификације своје опсежне науке, спровела прву и до тада највећу клиничку студију која је директно мјерила реакцију организма на изложеност аеросолу који настаје коришћењем IQOS-а, првог производа из категорије несагорјевајућег дувана.

Резултати су били изненађујући за све, осим за оне који су више од 15 година развијали управо ову нову технологију конзумирања дувана. Студија је мјерила низ од осам примарних и бројне секундарне параметре, на које пушење негативно утиче и који су повезани са болестима узрокованим пушењем. Они су показали да се свих осам примарних параметара клиничког ризика код особа које су прешле на ову замјену за цигарете кретало у истом смјеру као што се креће код особа које престану да пуше. Студија је још тада, 2018. године била доступна и стручној и општој јавности и указала да концепт смањења штетности, у чијој основи је ИЉОС, јесте велика шанса за јавно здравље и треба да буде дио ширег стратешког приступа у борби против пушења.

Да ће се визија Џасинде Ардерн и једна од четири ставке из њеног манифеста да на острву кивија до 2025. угаси и последњу цигарету, тако што ће захтијевати да се проценат никотина у цигаретама смањује, можда и остварити овако брзо потврђују и неке од посљедњих одлука великог бизниса, као што је одлука управо компаније Philip Morris да у кратком периоду уђе у процес куповине двију фармацеутских компанија.

Да ли смо заиста на корак од „постникотинског“ доба или су подударности у визији највољеније предсједнице владе на свијету и највеће дуванске компаније само случајност, остављамо на суд и проверу сад већ блиској 2025. години.

Из Philip Morris -а поручују: Припремамо се за „постникотински“ период

Прије мјесец дана највећа дуванска компанија на свијету објавила је да купује данску фармацеутску компанију Fertin Pharm -у, лидера у развоју и производњи фармацеутских и производа за заштиту здравља на бази оралне и интраоралне примјене, као и једног од водећих произвођача рјешења у области терапије замјене никотина.

-Куповина фармацеутске компаније помоћи ће Philip Morris -у да убрза спровођење визије будућности без дуванског дима, као и да еволуирамо изнад свог основног бизниса - објаснио је том приликом Јацек Олчак, генерални директор компаније Philip Morris International.

Пренесено са: Недељник.рс

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана