За шта је све добар лук и како правилно да га користите

Real Simple
Foto: pixabay

Лук има мало калорија и богат је калијумом и витаминима Б6 и Ц. Пун је антиоксиданата који се боре против болести и слободних радикала и помажу у обнављању и заштити оштец́ених ц́елија у тијелу.

Лук треба да стоји у вашој остави или на другом хладном, сувом и тамном мјесту око двије недјеље, али немојте га чувати поред кромпира који ослобађа гас и влагу који могу брзо да покваре лук. Конзумирајте га што мање термички обрађеног. Јер иако неће изгубити сва своја љековита својства, претјераним кувањем, динстањем и пржењем умањујете његов благотворни утицај по ваше здравље.

1. Лук помаже у побољшању функције срца

Конзумирање лука може имати здрав ефекат на кардиоваскуларни систем. Наиме, истраживања су показала да полифенол зван кверцетин који се налази у бијелом луку помаже у смањењу високог крвног притиска и нивоа триглицерида.

2. Богат је антиоксидансима и дјелује антиупално

Лук је пун антиоксиданата који се боре против болести и слободних радикала и помажу у поправљању и заштити оштец́ених ц́елија у тијелу. Они су један од најбољих извора флавоноида (укључујуц́и кверцетин), фитокемикалија са јаким антиоксидативним својствима.

Црвени и црни лук су богатији овим антиоксидансима од других врста. Исхрана богата антиоксидансима може помоц́и у смањењу упале и спречавању оштец́ења слободних радикала, што доводи до снажног имуног система и бољег општег здравља.

3. Помаже у смањењу ризика од рака

Спроведено је неколико студија о томе како лук може играти важну улогу у превенцији рака. Студија са Универзитета Гуелпх је закључила да је црвени лук најефикаснији у смањењу ц́елија рака дебелог цријева и дојке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана